Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 december 2016

Fira in det nya året! Här är byn där man gör det två gånger

Varför fira in det nya året en gång när man kan göra det två gånger? I Juoksengi tar man i ordentligt och gör det dubbelt upp!

På ena sidan ligger Finland, på den andra sidan Sverige och i mitten rinner Torne älv. Dessutom går Polcirkeln genom byn. Juoksengis plats i landet är minst sagt speciell.

Spektakulärt firande

Vad sägs om ett spektakulärt nyårsfirande där det nya året inte firas bara en gång utan två. Först grannlandet Finlands och en timme senare det svenska.

1999 hölls det första We do it twice, som nyårsfirandet kallas, av byaföreningen på Torne älv. Sedan dess har det utvecklats och lockar även utländska turister.

Lägger inte ned

– Vi lägger ner cirka 700 timmar i ideellt arbete för att ta emot gäster under tre timmar. I andra byar säger de: ”hur kan ni i Juoksengi fortsätta med detta år efter år”. När vi startar något så håller vi i det, vi ger inte upp när vi ser hur mycket jobb det är. Alla som bidrar med något är guld värda! säger Tomas Westerberg, byaföreningens ordförande.

Thomas Westerberg, ordförande i Juoksengis byaförening. Vanligtvis är han med och förbereder allt inför We do it twice men i år är han dessvärre sjukskriven.
Thomas Westerberg, ordförande i Juoksengis byaförening. Vanligtvis är han med och förbereder allt inför We do it twice men i år är han dessvärre sjukskriven. Foto: Susanne Lindholm.

I år är han dock sjukskriven och kan inte delta i arrangemanget. Men när han berättar om firandet blir det klart för vem som helst att det är speciellt.

Firar med dunder och brak

Med hjälp av Pyrotekniska Sällskapet vid Luleå Tekniska universitet ser de till att nya året får en ordentlig start med dunder och brak. Den som inte kan släppa det gamla året har också en chans att återuppleva det under en stund.

– Man kan gå över isen till det nya året i Finland och sedan tillbaka till det gamla året i Sverige.

Skapar bar

På isen skapas en isbar där det serveras förfriskningar som hälls i egengjorda isglas (”alla vill behålla sitt glas eftersom det finns plats för mer innehåll allt eftersom tiden går och isen smälter under kvällen”).

På Torne älv skapas en isbar under nyårsfirandet. Här är en bild från ett tidigare år då We do it twice firades.
På Torne älv skapas en isbar under nyårsfirandet. Här är en bild från ett tidigare år då We do it twice firades. Foto: Juoksengis byaförening.

Den som känner för minigolf kan testa isvarianten, curling eller att åka pulka bakom en ren. Kvällen ackompanjeras också av ett liveband för den som vill stampa takten och ta en svängom.

Stor attraktion

En av de stora attraktionerna under nyårsfirandet är isvaken. Den sågas upp några dagar innan och vissa år är isen så tjock att det är svårt för det långa motorsågssvärdet att arbeta sig igenom den.

Inte helt ovanliga temperaturer för kvällen är omkring -33 grader i luften, +1 i vattnet och +40 i den uppvärmda vattentunnan som avslutar badet.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen