Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 november 2017

Fiskare: Slutet för löjfisket är nära

Årets löjfiske har varit uselt, vilket får priserna på den älskade löjrommen att skjuta i höjden.

Enligt fiskarna beror det på att sälstammen löpt amok.

- Om inget görs åt sälarna är fisket på utdöende, säger fiskaren Lennart Sundström.

 I över 20 år har Lennart Sundström fiskat löja. Nu är han oroad över framtiden. ”Sälen kan knäcka hela fiskbeståndet”, säger han.
I över 20 år har Lennart Sundström fiskat löja. Nu är han oroad över framtiden. ”Sälen kan knäcka hela fiskbeståndet”, säger han. FOTO: Pär Bäckström

Följd av en flock ivriga måsar närmar sig fisketrålaren Nova hamnen i Lövskär utanför Luleå.

Klockan närmar sig sex på kvällen, det är rått och kylan biter.

Sedan gryningen har fiskarna Johan Blomqvist och Lennart Sundström legat ute i Luleås skärgård och dragit upp löja. Fångsten skimrar nu vackert silver på trålaren och ska snart förvandlas till det norrbottniska guldet. Kalix löjrom.

Enorm efterfrågan

Löjrom har länge varit en delikatess i det svenska köket. Men 2010 blev Kalix löjrom en skyddad ursprungsbeteckning av EU, vilket fick intresset för maträtten att skjuta i höjden. Alla krogar ville kunna servera Kalix löjrom, vilket skapade en enorm efterfrågan. Vilket i sin tur fick priserna att stiga.

De senaste åren har löjrommen gått för ungefär 1 000 kronor kilot till grossisterna. Just nu ligger grossistpriset på 2 500 kronor kilot. För konsumenten blir priset det nästan det dubbla. Och det är osäkert om det ens finns någon löjrom kvar till nyår.

– I så fall är det nog hos butiker som bunkrat och köpt på sig stora lager, säger Fredrik Thunberg, säljare på fiskgrossisten Lerøy.

Läs också: Löjrom är unikt! – 21 svenska orter som blivit världskända

Något har hänt.

Rädda att fisket hotas

Johan och Lennart är två av cirka 30 fiskare som har licens för trålfiske av siklöja längs den norrbottniska kusten. Nu är de bekymrade. De har fiskat löja och framställt löjrom i över 20 år men uttrycker nu en allvarlig oro för att hela fisket är hotat.

– Ja, när det inte blir lönsamt längre måste vi sluta, säger Johan.

Pallarna med löjorna är avlastade. De har snabbt tagits emot och körts iväg med traktor från kajen för att direkt kunna börja bearbetas.

Desperation bland uppköpare

I Johans garage sitter 30 personer och väntar på att klämma ut rommen ur fiskarna, en rom som sedan ska renas och saltas för att bli det eftertraktade livsmedlet.

Efterfrågan är stor och när löjfisket är så dåligt blir uppköparna snarast desperata.

– Det ringer många. Ge oss löjrom – vi är beredda att betala vad som helst, säger Lennart.

Vi slår oss ner i hytten till Lennarts trålare Nova. Lennart bjuder på kaffe och bullar. Ämnet kommer snabbt in på Sveriges lantbruksuniversitet som ser ett hot mot löjbeståndet och därför vill minska fisket med upp till 70 procent. Något som fiskarna själva ställer sig ytterst frågande till.

– Sälstammen har växt något otroligt. Och den äter upp säkert 8 000 ton löja varje år. Ett normalt år fiskar vi upp 1 300 ton, säger Johan. Fisket kan aldrig knäcka löjbeståndet. Vi är en så liten del. Sälen kan däremot knäcka beståndet och inte bara för löja.

”Säljakt nödvändigt”

Säljakt är ett känsligt ämne i Sverige, men fiskarna anser att det gått så långt att det är en nödvändighet – om det rent av inte är för sent.

– Vi får skjuta 100 sälar. Det är ingenting. Det finns säkert 20 000 sälar i Bottenviken, förmodligen mer, och den äter upp all fisk. På somrarna är det rena Klondyke när laxen vandrar, säger Johan. Men det är lättare att peka finger mot oss och göra inskränkningar.

Varför växer sälstammen?

– Den är högsta hönset i skärgården och har fått vara frisk och kry. Det finns inget som hotar den. Vi har inte fått jaga säl sedan 1970-talet. Om de inte drabbas av en sjukdom typ harpest ser jag inget som stoppar utvecklingen.

Säsongen för löjfisket närmar sig sitt slut och det samlade omdömet är att det varit ett katastrofår. Något som kan intygas av Eva Henriksson.

Läs också: Förutom löjrom – Därför smakar Sverige fantastiskt

Lite fisk – lite jobb

De senaste tio åren har hon haft som extrainkomst att klämma rommen ur löjorna i Johan Blomqvists garage. Något hon gör tillsammans med cirka 30 thailändska gästarbetare.

– Tidigare var det pensionärer och ungdomar som gjorde det, men jobbet kanske inte anses nog fint längre. Nu har thailändarna tagit över, säger hon och förklarar att dagens fångst kommer ta max ett par timmar att göra i ordning.

– Ja, det är inte mycket så det går fort. Vid åtta på kvällen är vi nog klara. I fjol kunde vi sitta långt in till morgonen, säger hon.

Så stor skillnad är det alltså?

– Ja, jag tycker synd om Johan.

Johan Blomqvist och Lennart Sundström säger att läget ännu inte är katastrofalt, men att det snabbt kan bli. Det var riktigt dåliga år även på 1990-talet, men då kom löjan tillbaka. Oron nu är att sälbeståndet exploderat – liksom efterfrågan på löjrom.

EU-skyddet och den medföljande publiciteten har gjort Kalix löjrom populärt långt utanför Norrbotten, även utanför landsgränsen.

– Det har ju nu börjat säljas även i Norge, Finland och Tyskland. Svenska marknaden får inte tag i den mängd den är van vid. När dessutom årets fiske var så dåligt så blir de desperata, säger Johan.

Tror inte de kan fortsätta

Löjan får fiskas från den 20 september till den sista oktober. Men de sista dagarna brukar fiskarna låta bli, för då är rommen så lös att den kläms ut redan på båten.

Det här är ett liv som Johan och Lennart haft stora delar av sitt vuxna liv, men de är inte övertygade om att de kan fortsätta.

– Jag är rädd att det tar slut löja om man inte gör något åt sälen. Då blir det för liten del kvar åt oss. Och blir det för dyrt att hålla på så går det ju inte. Den dag fisket inte är lönsamt är det bara att slå igen, säger Lennart.

Läs också: Sälarnas hot mot löjfisket utreds inte

Trivs i Bottenviken

• Siklöja (Coregonus albula) är en liten laxfisk som bli uppemot 20 centimeter lång. En honlöja ger cirka 3-5 gram, och storleken på äggen varierar under fiskeperioden från 0,8 mm i vecka 1 till 1,3 mm i vecka 5.

• Kalix löjrom kan bara utvinnas ur Bottenvikens bräckta vatten. I Norrbottens skärgård finns en speciell miljö med rent vatten och låg salthalt, vilket siklöjan behöver för att kunna fortplanta sig.

• Det enda som tillsätts före nedfrysning är 4 procent salt.

• Kalix Löjrom har fått det starkaste livsmedelsskyddet – Skyddad ursprungsbeteckning. Endast rom från siklöja, fiskad och bearbetad inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå får kallas Kalix löjrom.

• 2015 certifierades fisket som långsiktigt hållbart av Marine Stewardship Council (MSC).

Källa: Norrbottens Kustfiskares Producentorganisation

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen