Fiskarfamiljen Gustavsson: ”Att vi kan vara tillsammans är värt allt slit”
Tunga lådor med rasslande kräftor – nu håvas årets viktigaste inkomster in hos fiskarfamiljen Gustavsson på Vänersnäs. Här har fiskaryrket gått i arv i tre generationer.
Det är eftermiddagsrusch hos Fiskarna Gustavsson på Vänersnäs. Båtarna med dagens stora fångst av kräftor och gös har precis lagt till.
Sex fiskare i släkten
Det är en angelägenhet som engagerar nästan hela släkten i dag. På bryggan väntar sex av fiskarna i släkten. Pappa Conny, sönerna Fredrik och Jimmy, samt Tony, Jimmys och Fredriks syssling, Tonys son Christian och den ingifte släktingen Timmy.
Läs också: Mängder av gös ruttnade i olagliga spöknät
Bär tunga lådor
Tillsammans lyfter, bär och sliter de för att få in lådorna i kylrummet, medan solen steker!
– Många tror att det är tuffast att vara yrkesfiskare regniga höstdagar, men jag vill hävda att det är jobbigast i högsommarvärme, pustar pappa Conny.
Kräftorna in i kylrummet
Det är bråttom att få in fångsten i kylrummet. Lådorna med kräftor sköljs av, och de livliga skaldjuren kryper rasslande runt i lådorna.
Snart ska de hämtas med en kylbil för att vidare transport till Småland, där de ska kokas, förpackas och säljas till sensommarens alla kräftentusiaster under etiketten Smålandskräftan.
Läs också: Här tämjer Dan abborrarna vid badbryggan – äter fläskfilé ur handen
Fiskar 10-20 ton kräftor
Under kräftfiskesäsongen, som varar mellan juli-september, blir det extra långa dagar. Sju dagar i veckan. Det kräver onekligen en förstående familj, och barn som tycker om att hänga i hamnen.
– Vi brukar fiska 10-20 ton kräftor per säsong, och i år har det varit ett riktigt bra kräftår, säger Fredrik.
Svetten lackar
Ingen vila efter det. Nej, gös- och abborrfisket pågår som vanligt, och kräftfisket kräver stora mängder fisk i form av betesfisk.
De sex fiskarna sliter så att svetten lackar. Inget svalkande dopp i vattnet hinns med för de vuxna just nu.
Barnen leker i närheten
I vattenbrynet plaskar några småpojkar, i sällskap av ett par hundar med glatt viftande svansar, bland dem Jimmys son och Connys sonson Sebastian, 8 år.
– Det faktum att barnen kan vara med här nere i hamnen när de kommer hem från skolan, gör att det är värt allt slit. Det och friheten, säger Jimmy, och nickar mot pojkarna.
Jobbet blir en livsstil
Han får medhåll av sin bror Fredrik och pappa Conny. De kan inte tänka sig något annat yrke, även om det blir långa arbetsdagar. Att börja jobba före fyra på morgonen och jobba fram till kvällen är snarare regel än undantag.
– Det blir en livsstil. Min farfar var också fiskare, och vi, precis som pappa, har hängt här nere i hamnen sedan vi kunde gå, säger Fredrik.
Hade inte tänkt bli fiskare
Ändå hade ingen av bröderna egentligen tänkt att bli fiskare. Det avslöjar de när vi senare slår oss ner bland urklivna gummistövlar, ut- och invrängda handskar, smidiga flytvästar, allt i en hemtrevlig röra.
Yrket går i arv
Fredrik är utbildad snickare och även Jimmy hade tänkt sig något annat. Men det slutade ändå med att de blev fiskare med varsin enskild firma.
– Det är så det brukar vara. Det här är ett yrke som går i arv, och som smyger sig på en. Det är inte så lätt att komma in i branschen idag, eftersom det kräver så dyra investeringar, säger Conny.
Krävs mycket utrustning
Han nickar mot båtparken som ligger förtöjd i den lilla hamnen. Till det krävs kylrum, kräftburar, nät och bottengarn så det är lätt att förstå att det inte bara är att börja fiska.
Fiskeåret är uppdelat
Fiskeåret har en tydlig uppdelning där gädda och gös står för huvudinkomsten under våren, abborre, gös och kräftor fiskas mest under sommaren och under hösten ersätts av sik och löjromsfiske.
Fiskarna Gustafssons projekt med att rädda ålar – som säljs till Vattenfall för transport förbi slussarnas ålfientliga turbiner, står för en stor del av inkomsterna.
– Och strax efter att kräftsäsongen är över tar löjromsfisket vid, säger Fredrik.
Två månaders löjromsfiske
Men, visar det sig, löjromsfisket är bara till för släktens fyra ynglingar. Under den två månader långa säsongen ska rommen klämmas ut samma dag. Conny och Tony ägna sig i stället åt sikfiske.
Semester verkar inte existera i fiskarnas vokabulär. När isen lägger sig över Vänern lugnar tempot ner sig, men det går ändå att fiska.
Vintern ingen viloperiod
Dessutom är det då som utrustningen ska repareras, båtmotorer ses över och rökt fisk säljas på någon av traktens julmarknader.
– Och varför skulle vi resa bort på semester? Vi har ju allt här, på Vänersnäs, konstaterar Conny.
Familjen Gustavsson
Namn: Pappa Conny, sönerna Jimmy och Fredrik .
Åldrar: 63 år, 33 år och 31 år.
Bor: I varsitt hus på Vänersnäs.
Familjer: Conny: Hustrun Yvonne och de vuxna barnen Anki, 38 år, Jimmy, 33 år, Fredrik, 31 år, Alexander, 29 år samt Melinda och Kevin, 19 år. Jimmy: Frun Hannah, barnen Sebastian, 8 år, Cassandra, 6 år, och Savannah, 4 år. Fredrik: Singel (Fiskarhustru efterlyses).
Yrke: Alla tre är yrkesfiskare i Vänern.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.