Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 augusti 2018

Fiskarfamiljen Gustavsson: ”Att vi kan vara tillsammans är värt allt slit”

Vänersnäs

Tunga lådor med rasslande kräftor – nu håvas årets viktigaste inkomster in hos fiskarfamiljen Gustavsson på Vänersnäs. Här har fiskaryrket gått i arv i tre generationer.

 Fiskarsläkt. Längst fram: Conny och sönerna Jimmy och Fredrik (andra raden till höger) samt sysslingen Tony och hans son Christian samt ingifte Timmy. Jimmys 8- årige son Sebastian med kompisarna Casper och Oliver.
Fiskarsläkt. Längst fram: Conny och sönerna Jimmy och Fredrik (andra raden till höger) samt sysslingen Tony och hans son Christian samt ingifte Timmy. Jimmys 8- årige son Sebastian med kompisarna Casper och Oliver. FOTO: Kent Eng

Det är eftermiddagsrusch hos Fiskarna Gustavsson på Vänersnäs. Båtarna med dagens stora fångst av kräftor och gös har precis lagt till.

Sex fiskare i släkten

Det är en angelägenhet som engagerar nästan hela släkten i dag. På bryggan väntar sex av fiskarna i släkten. Pappa Conny, sönerna Fredrik och Jimmy, samt Tony, Jimmys och Fredriks syssling, Tonys son Christian och den ingifte släktingen Timmy.

Läs också: Mängder av gös ruttnade i olagliga spöknät

Bär tunga lådor

 Pappa Conny skyfflar snabbt ett islager över den nyfångade gösen. Barnbarnet Sebastian och hans kompis tittar på.
Pappa Conny skyfflar snabbt ett islager över den nyfångade gösen. Barnbarnet Sebastian och hans kompis tittar på. FOTO: Kent Eng

Tillsammans lyfter, bär och sliter de för att få in lådorna i kylrummet, medan solen steker!

– Många tror att det är tuffast att vara yrkesfiskare regniga höstdagar, men jag vill hävda att det är jobbigast i högsommarvärme, pustar pappa Conny.

Kräftorna in i kylrummet

 De livliga skaldjuren kryper rasslande runt i lådorna.
De livliga skaldjuren kryper rasslande runt i lådorna. FOTO: Kent Eng

Det är bråttom att få in fångsten i kylrummet. Lådorna med kräftor sköljs av, och de livliga skaldjuren kryper rasslande runt i lådorna.

Snart ska de hämtas med en kylbil för att vidare transport till Småland, där de ska kokas, förpackas och säljas till sensommarens alla kräftentusiaster under etiketten Smålandskräftan.

Läs också: Här tämjer Dan abborrarna vid badbryggan – äter fläskfilé ur handen

Fiskar 10-20 ton kräftor

Under kräftfiskesäsongen, som varar mellan juli-september, blir det extra långa dagar. Sju dagar i veckan. Det kräver onekligen en förstående familj, och barn som tycker om att hänga i hamnen.

– Vi brukar fiska 10-20 ton kräftor per säsong, och i år har det varit ett riktigt bra kräftår, säger Fredrik.

Svetten lackar

 Sonen Fredrik på väg in lokalen där all fisk och alla kräftor fryses, kyls och förvaras.
Sonen Fredrik på väg in lokalen där all fisk och alla kräftor fryses, kyls och förvaras. FOTO: Kent Eng

Ingen vila efter det. Nej, gös- och abborrfisket pågår som vanligt, och kräftfisket kräver stora mängder fisk i form av betesfisk.

De sex fiskarna sliter så att svetten lackar. Inget svalkande dopp i vattnet hinns med för de vuxna just nu.

Barnen leker i närheten

I vattenbrynet plaskar några småpojkar, i sällskap av ett par hundar med glatt viftande svansar, bland dem Jimmys son och Connys sonson Sebastian, 8 år.

– Det faktum att barnen kan vara med här nere i hamnen när de kommer hem från skolan, gör att det är värt allt slit. Det och friheten, säger Jimmy, och nickar mot pojkarna.

Jobbet blir en livsstil

 Jimmy med en av de 400 kräftburar som han och de andra fiskarna i släkten fångar 10-12 ton kräftor per år med.
Jimmy med en av de 400 kräftburar som han och de andra fiskarna i släkten fångar 10-12 ton kräftor per år med. FOTO: Kent Eng

Han får medhåll av sin bror Fredrik och pappa Conny. De kan inte tänka sig något annat yrke, även om det blir långa arbetsdagar. Att börja jobba före fyra på morgonen och jobba fram till kvällen är snarare regel än undantag.

– Det blir en livsstil. Min farfar var också fiskare, och vi, precis som pappa, har hängt här nere i hamnen sedan vi kunde gå, säger Fredrik.

Hade inte tänkt bli fiskare

Ändå hade ingen av bröderna egentligen tänkt att bli fiskare. Det avslöjar de när vi senare slår oss ner bland urklivna gummistövlar, ut- och invrängda handskar, smidiga flytvästar, allt i en hemtrevlig röra.

 Pappa Conny, 63 år, är van att slita för att snabbt få in den nyfångade fisken i kylrummet.
Pappa Conny, 63 år, är van att slita för att snabbt få in den nyfångade fisken i kylrummet. FOTO: Kent Eng

Yrket går i arv

Fredrik är utbildad snickare och även Jimmy hade tänkt sig något annat. Men det slutade ändå med att de blev fiskare med varsin enskild firma.

– Det är så det brukar vara. Det här är ett yrke som går i arv, och som smyger sig på en. Det är inte så lätt att komma in i branschen idag, eftersom det kräver så dyra investeringar, säger Conny.

 Fiskarbarnen Sebastian och Casper har självklart egna kräftburar och är vana vid att hantera de små djuren
Fiskarbarnen Sebastian och Casper har självklart egna kräftburar och är vana vid att hantera de små djuren FOTO: Kent Eng

Krävs mycket utrustning

Han nickar mot båtparken som ligger förtöjd i den lilla hamnen. Till det krävs kylrum, kräftburar, nät och bottengarn så det är lätt att förstå att det inte bara är att börja fiska.

Fiskeåret är uppdelat

Fiskeåret har en tydlig uppdelning där gädda och gös står för huvudinkomsten under våren, abborre, gös och kräftor fiskas mest under sommaren och under hösten ersätts av sik och löjromsfiske.

Fiskarna Gustafssons projekt med att rädda ålar – som säljs till Vattenfall för transport förbi slussarnas ålfientliga turbiner, står för en stor del av inkomsterna.

– Och strax efter att kräftsäsongen är över tar löjromsfisket vid, säger Fredrik.

 Sysslingbarnet Christian älskar friheten till sjöss, även om fiskarlivet innebär hårt arbete och många arbetstimma.
Sysslingbarnet Christian älskar friheten till sjöss, även om fiskarlivet innebär hårt arbete och många arbetstimma. FOTO: Kent Eng

Två månaders löjromsfiske

Men, visar det sig, löjromsfisket är bara till för släktens fyra ynglingar. Under den två månader långa säsongen ska rommen klämmas ut samma dag. Conny och Tony ägna sig i stället åt sikfiske.

Semester verkar inte existera i fiskarnas vokabulär. När isen lägger sig över Vänern lugnar tempot ner sig, men det går ändå att fiska.

Vintern ingen viloperiod

Dessutom är det då som utrustningen ska repareras, båtmotorer ses över och rökt fisk säljas på någon av traktens julmarknader.

– Och varför skulle vi resa bort på semester? Vi har ju allt här, på Vänersnäs, konstaterar Conny.

 Släktens lilla fiskeflotta av båtar som passar för fiske i Vänern.
Släktens lilla fiskeflotta av båtar som passar för fiske i Vänern. FOTO: Kent Eng

Familjen Gustavsson

Namn: Pappa Conny, sönerna Jimmy och Fredrik .

Åldrar: 63 år, 33 år och 31 år.

Bor: I varsitt hus på Vänersnäs.

Familjer: Conny: Hustrun Yvonne och de vuxna barnen Anki, 38 år, Jimmy, 33 år, Fredrik, 31 år, Alexander, 29 år samt Melinda och Kevin, 19 år. Jimmy: Frun Hannah, barnen Sebastian, 8 år, Cassandra, 6 år, och Savannah, 4 år. Fredrik: Singel (Fiskarhustru efterlyses).

Yrke: Alla tre är yrkesfiskare i Vänern.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen