Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 oktober 2017

Fler handlar direkt av bonden – nu får Rekoringar statligt stöd

Handel med närproducerade varor i Reko-ringar sprider sig snabbt över landet. Nu går Jordbruksverket in med stöd till nya projekt.

 Nu blir det lättare för fler att handla närproducerat.
Nu blir det lättare för fler att handla närproducerat. FOTO: Mostphotos

I dag finns omkring 50 Reko-ringar runtom i landet, och de blir snabbt fler. Reko-ringar är ett samlingsnamn för handel direkt mellan konsumenter och småskaliga producenter. Handeln sker i slutna Facebookgrupper, varpå varorna levereras på en överenskommen plats och tid.

Gratis marknadsföring

För producenterna innebär det kostnadsfri marknadsföring och sparar tid. För konsumenter innebär det att lokalt producerade produkter blir mer lättillgängliga. Reko står för ”rejäl konsumtion”.

– För konsumenterna blir småskaliga och lokalt producerade produkter mer tillgängliga och det skapar ett ökat intresse, säger Camilla Bender Larson, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket, till Land Lantbruk.

Läs också:8 tecken – landsbygden hetare än någonsin

Nyetablering främjas

Nu har Jordbruksverket beslutat sig för att gå in och stödja projektet. Man har upphandlat en nationell stödfunktion, REKO-bas, som under en tvåårsperiod främst ska underlätta etablering av nya Reko-ringar. Man kommer också att skapa gemensamma kriterier för hur handeln ska gå till samt genomföra lokala utbildnings- och informationsträffar för producenter och administratörer.

Läs också: Nära handel – finska trenden tar Sverige med storm

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen