Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 januari 2019

Fler kommuner kartlägger ödehus

I Grästorps kommun kan ödehus bli en del av lösningen på bostadsbristen. Förhoppningen är att de som längtar till landsbygden ska se potentialen i de övergivna husen.

 Ett övergivet torp på landsbygden. Bilden är en genrebild.
Ett övergivet torp på landsbygden. Bilden är en genrebild. FOTO: MostPhotos

De kan ha följt med i köp av jordbruksmark, blivit dödsbo eller varit ett tänkt renoveringsprojekt som aldrig blev av. Ödehusen på landsbygden som står oanvända och igenbommade väcker nu flera svenska kommuners intresse, vilket Land tidigare skrivit om.

Många vill bo på landet

Som i många andra kommuner har Grästorp bostadsbrist. Kommunen ligger i ett allt mer attraktivt läge med 20 minuter till Trollhättan och en timme till Göteborg. Intresset att bo på landet eller köpa sommarhus är stort.

– Vi har ett tryck just nu, det finns ett intresse från de större regionerna att flytta ut på landet. Att se över ödehusen i kommunen kan vara en av lösningarna på bostadsbristen, säger Sofia Jessen, som är näringslivs- och landsbygdsutvecklare i Grästorps kommun.

Läs också: Robert Danielsson brinner för att rädda ödehus

80 ödehus i Grästorp

Grästorps kommunpolitiker har tagit beslutet att kartlägga ödehusen och utreda orsaken till varför de står tomma. Hittills har man kunnat registrera 80 ödehus och ägare.

– Vi har börjat kontakta ägare med information. Kommunen kan inte gå in med ekonomiskt bidrag, men vi kan göra vissa stödåtgärder. Det handlar främst om att visa att det finns folk som är intresserade av att bo på landsbygden och informera om möjligheterna som finns. Det är många som tror att husen inte är av värde, så vi vill öka medvetenheten om att husen eller tomterna kan vara intressanta.

Läs också: Emilia köpte en ödegård – för 35 000 kronor!

Kan få kommunen att växa

Det är inte alla hus eller gamla torp som har potential, men det kan finnas tomter som är av intresse.

– Låt säga att 20 av ödehusen i kommunen skulle bli bebodda, då hade vi fått kanske 20 nya familjer in i Grästorp. Det är mycket för en liten kommun. Det ger också större valmöjligheter för de som redan bor i kommunen att hitta sitt drömboende.

Ödehus till salu

Sofia Jessen tillägger att husen också kan vara en tillgång för turismnäringen och att det kan gynna den gröna näringen med fler potentiella producenter av lokal mat.

Kommunen har inga befogenheter att ta över eller sälja husen, utan det handlar om att uppmärksamma tillgången och potentialen. För en ägare som har ödehuset i anslutning till övriga fastigheter kan det kännas viktigt att välja ut en bra och pålitlig köpare.

– Det är mycket känslor i detta. Ofta är det ju något tråkigt som ligger bakom att huset står igenbommat. Det gäller att de som vill ha ödehusen förstår vilket jobb det är att få igång det.

200 ödehus i Pajala

 Gruvan i Pajala vill expandera, men det kräver fler bostäder i kommunen.
Gruvan i Pajala vill expandera, men det kräver fler bostäder i kommunen. FOTO: IBL

Även i Pajala kan ödehusen spela en viktig roll när kommunen vill växa. Som en del av en satsning att få fram fler bostäder i Pajala har kommunen inventerat 200 ödehus som står tomma eller bara används under delar av året, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten. Fler bostäder i Pajala är en förutsättning för att gruvan Kaunis Iron ska kunna expandera som planerat med nya dagbrott och 250 nyanställda.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen