Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 februari

Fler mjölkkor i Sverige - trendbrott på gång

Hör ni råmandet? Det är den svenska mjölkkossan som muar för en spännande utveckling! Sverige har nämligen fler mjölkkor än på länge och dessutom så ökar mjölkproduktionen i ännu större utsträckning.

 Tack för mjölken!
Tack för mjölken! FOTO: Ann Lindén

Den senaste sammanräkningen av antalet mjölkkor i Sverige visar att vi nu har 304 000 kossor i Sverige. Det är en ökning med 1 % på ett år och det finns en chans att minskningen av antalet kor nu stannat upp och att antalet kor kommer att öka ytterligare.

Mjölkproduktionen ökar

Samtidigt som antalet kor ökar så ökar också mjölkproduktionen i Sverige. Sammanlagt ökade produktionen med 2,5 % under 2020 jämfört med 2019.

– Trendbrottet är väldigt efterlängtat eftersom vi i flera år minskat mjölkinvägningen med cirka 2 procent årligen samtidigt som antalet mjölkkor minskat. Det är givetvis inte bra eftersom regeringens livsmedelsstrategi siktar på en ökad inhemsk produktion, säger Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande och själv mjölkproducent till LRF.se.

Kalmar och Skåne goda mjölkproducenter

Självförsörjningen av mjölk i Sverige ligger på 70 % och skulle vi vilja öka den till 100 % så skulle vi behöva ytterligare 126 500 kor. Antalet mjölkproducerande gårdar minskade från 3 174 gårdar år 2019 till 3 025 år 2020.

De svenska län där det produceras mest mjölk är Västra Götaland, Kalmar och Skåne.

Källa: LRF

Fira Land 50 år här!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen