Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 augusti 2017

Fler svenskar vill bli biodlare

Efterfrågan på svensk honung är stor. Samtidigt vill allt fler svenskar odla egna bin och för nionde året i rad ökar antalet biodlare i landet.

FOTO: Istock

Jonas Eriksson är förbundschef vid intresseorganisationen Biodlarna. Han berättar för tidningen ATL att efterfrågan på svensk honung är stor, precis som intresset för att själv odla bin.

Bara under 2017 har förbundet fått 500 nya medlemmar och i dag är de uppe i ungefär 12 700 medlemmar.

Ökat intresse för pollinering

Jonas Eriksson menar att anledningen till att fler vill odla bin är det ökade intresset för pollinering och biologisk mångfald och den ökade mediala bevakningen av biodling.

– Det är en väldigt positiv utveckling. Vi har utsålda kurser och intresset fortsätter att växa. Jag tror att många vill bidra till pollineringen, det är helt enkelt bra att ha ett par bisamhällen, säger han till ATL.

Dålig honungsskörd

Kyla och torka har gjort att årets honungsskörd är betydligt sämre än vanligt. Samtidigt är efterfrågan på svensk honung stor vilket gör att risken att priset ska sjunka är liten. På så sätt finns det stort utrymme för fler biodlare.

– För många är biodling ett komplement till annan verksamhet. Det finns de som arbetar i det lilla formatet och säljer honung till butiker i närområdet och så finns de som har storskalig produktion, säger Jons Eriksson.

Samtidigt är bin en bra riktvisare på om miljön mår bra eller inte. Om bina mår bra så gör miljön det också.

Läs också: Så bygger du ett hotell för bin av lastpallar

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen