Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 september 2018

Fler väljer svenskt kött – vill stötta svenska bönder

Viljan att köpa svensk mat har ökat efter sommarens torka. En av fem konsumenter köper mer svenskt kött och mer svenska grönsaker. Skälet? Man vill stötta svenska bönder. Det visar en ny undersökning.

 Var femte konsument väljer oftare svenskt kött efter sommarens torka och foderkris.
Var femte konsument väljer oftare svenskt kött efter sommarens torka och foderkris. FOTO: Mostphotos

Land Lantbruk ville veta om vi svenskar har ändrat vårt köpbeteende efter den regnfattiga sommaren och den stora foderkrisen för landets djurbönder. Därför lät man undersökningsföretaget Kantar Sifo undersöka saken.

Resultatet av undersökningen visar helt klart att vi nu gör andra val.

Läs också: Efter kritiken – nu flyttar Ica hem baconet

Lika mycket

En av frågorna var: ”Har sommarens torka gjort att du handlar mer eller mindre svenskt kött, jämfört med före sommaren?”

Var femte svarade att de handlar mer svenskt kött, medan sju av tio svarade att de köper lika mycket som tidigare.

Också efterfrågan på annan svensk mat har ökat, enligt undersökningen. Lika många, alltså en femtedel, handlar mer svenskproducerade matvaror över huvud taget.

Uppropen når fram

Maria Forshufvud är vd för bolaget Svenskmärkning som står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige. Hon tycker att resultatet av undersökningen är glädjande och helt i linje med Svenskmärknings strävan att få fler att välja svenskt.

– Det visar att det finns en medvetenhet och att de initiativ, upprop och aktiviteter som görs för att beskriva böndernas situation och vikten av att handla svenskt verkligen går fram, säger Maria Forshufvud till Land Lantbruk.

Tre av fyra svarade att de handlar lika mycket svenskproducerade varor som de gjorde före sommaren.

Undersökningen gjordes under perioden 2-5 september genom webbintervjuer med drygt 1 000 personer.

Läs också: Så mycket svenskt kött använder hamburgerkedjorna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen