Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 december 2015

Flykten från bomber – till lugnet i Långviksmon: "Vi älskar vårt nya liv"

180 000 flyktingar väntas till Sverige i år – många av dem kommer till glesbygdskommuner. Familjen Madhan-Khotabas dramatiska flykt från Syrien slutade i byn Långviksmon. Nu kan du följa familjens nya liv på Land.se.

Bild 1/6
Bild 2/6
Bild 3/6
Bild 4/6
Bild 5/6
Bild 6/6

December 2014: Kriget i Syrien blir allt intensivare i Yabroud, en stad med 25 000 invånare som ligger åtta mil utanför Damaskus.

Situationen är ohållbar. Mai Madhana och Omran Khotaba lämnar sin stora lägenhet och flyr med sina två döttrar Maria och Malak.

– När en bomb exploderade utanför skolan blev Malak så rädd att hon inte vågade gå till skolan mer, säger Mai.

Flyktingar_22WEBB
Mai och Omran fick nog när en bomb exploderade utanför barnens skola i Yabroud, Syrien. De lämnade allt och flydde. Nu har de hittat sin plats i byn Långviksmon, Örnsköldsvik.

Trivs bra i skolan

November 2015: Tvåbarnsfamiljen har nu bott i Långviksmon utanför Örnsköldsvik i tre månader. Här har de hittat tryggheten och nya vänner. I den nya lägenheten är det fortfarande lite kalt på väggarna. Ändå kunde de inte vara mer nöjda.

– Byborna får oss att känna att vi är en del av deras familj. Och Malak trivs jättebra i skolan och har kommit över sin rädsla, säger Mai.

På bordet dukar Mai fram mängder av frukt, nötter, choklad och kakor.

– I Syrien älskar vi sötsaker, säger Mai och ler samtidigt som döttrarna Maria och Malak kryper intill henne i soffan.

Det syns knappt än men Mai är gravid och hela familjen ser fram emot att familjen ska utökas med ett tredje barn till sommaren.

– Vi är glada för att barnet vi väntar får födas i ett tryggt land, säger hon.

Att de hamnade i Sverige var ingen slump. Men resan kunde ha fått ett mycket tragiskt slut.

– Vi ville leva tillsammans som en familj. Vi hörde att i Sverige behandlas alla lika så vi ville ta oss dit, säger Omran.

Efter skräckfärden på Medelhavet kom familjen till den grekiska ön Samos där de fick vänta på att resa vidare. Mai och dottern Maria gick och letade någonstans att sova över natten. Omran och Malak som vaktade packningen somnade.
I Aten fick familjen vänta många timmar på tåget till Tessaloniki. Det var mitt i natten och Maria och Malak somnade på en mur. Under resan var de ofta trötta och längtade hem.

Gummibåten skars sönder

De betalade smugglare för en båtresa från Turkiet till Grekland.

De kände till riskerna, att många inte överlever resan på Medelhavet.

– Vi hade inget val. I Dubai fick vi inte stanna och i Syrien kunde vi inte leva.

När gummibåten med ett 50-tal passagerare var mitt ute på havet kom en annan båt farande i hög fart.

– Någon i den båten drog fram en kniv och skar i flyktingarnas gummibåt så att båten började ta in vatten och av det slutade motorn att fungera. Nu drev de omkring mitt ute på havet, i en trasig gummibåt.

Chockade kastade de allt bagage i vattnet. Alla män hoppade i vattnet där de höll sig uppe med flytvästar. Kvinnor och barn satt kvar i båten.

Här väntar familjen tillsammans med andra syriska flyktingar på en kaj i Aten. Av de flyktingar som reste tillsammans från Syrien var det bara Omran, Mai och deras två flickor som valde att åka till Sverige. De flesta andra åkte till Tyskland eller andra länder.
Här väntar familjen tillsammans med andra flyktingar på en kaj i Aten. Av de som reste tillsammans från Syrien var det bara Omran och Mai med familj som valde att åka till Sverige.

”Säkra på att vi skulle dö”

Det fanns inget att ösa vatten med och de blev allt mer desperata och dyngsura. Mai höll de uppskrämda döttrarna i varsin hand samtidigt som tankarna rusade.

– Vi grät allihop och var säkra på att vi skulle dö. Jag kan simma men jag tänkte på flickorna, säger hon.

Mai kom på att hon hade en mobiltelefon från Dubai.

– Jag ringde sjöräddningen fem gånger och sa att vi behövde hjälp. Han ville ha vår exakta position medan vi kämpade för våra liv.

Tack vare Mai kom en större båt till platsen och räddade dem efter 1,5 timme.

Här är familjens flyktväg

Karta

En stund senare klev de i land på Samos.

– När de tog min hand och hjälpte mig i land, då såg jag livet. Jag var så lycklig att vi hade överlevt.

Efter en lång och strapatsrik flykt genom Europa togs de med människosmugglare till Österrike och så småningom Malmö dit de kom den 5 augusti i år.

– Då var precis alla våra pengar slut men vi hälsades välkomna och fick mat och boende så det spelade ingen roll, säger Mai.

Första tiden på en flyktingförläggning på en annan ort i Norrland blev det tydligt att de båda döttrarna inte mådde bra.

Maria och Malak har lärt sig svenska och sjunger glatt Björnen sover för Lands team i Långviksmon.
Maria och Malak har lärt sig svenska och sjunger glatt Björnen sover för Lands team i Långviksmon.

Längtar inte till Syrien

Många asylsökande samsades om en toalett och familjen fick dela rum med andra. Stressen och minnena från flykten gjorde sig påmind.

I september 2015 kom familjen till Långviksmon. De flyttade in i en egen lägenhet och började må bättre. Maria och Malak delar ett av rummen där målningar från skolan fått sätta färg på väggarna. Åttaåriga Malak visar hur man gör armband av små gummiband och tioåriga Maria räknar snabbt till 30 på svenska.

Flickorna börjar lära sig svenska. De mår bra och vill absolut inte tillbaka till Syrien, förklarar Mai. På frågan om vad Maria gillar bäst med skolan kommer svaret snabbt.

– Kompisarna. Jag har en vän som heter Lova, vi brukar spela fotboll.

Från en mångmiljonstad till mini-by

Från första dagen har de känt sig hemma här i byn. De som har bott nära en mångmiljonstad uppskattar lugnet och känner sig accepterade.

– Folk är underbara här. När vi var nya kom de fram och sa hej och hälsade oss välkomna.

Som asylsökande har Mai och Omran mycket ledig tid. En gång i veckan går båda till den ideella språkundervisningen för att lära sig svenska.

– Jag hoppas att vi får asyl och sedan vill jag gärna ha ett jobb, säger Omran som tillverkade möbler i Syrien.

Genom svenska mammor och deras barn som leker med familjens barn har Mai kommit in i gemenskapen i byn på ett bra sätt.

– Mina tre bästa kompisar är svenskar. Varje onsdag tar en av dem med mig till Björna för att handarbeta. I Sverige har jag lärt mig att sticka, säger Mai och ler.

Känner sig trygg

För framtiden önskar Omran och Mai mest av allt att döttrarna får en bra utbildning och lyckas komma in i det svenska samhället..

Familjen är glada att dela med sig av sin bakgrund och på Land.se och i Tidningen Land kommer vi att fortsätta berätta hur det går för dem.

Minnet av bomberna som fälldes och resan över Medelhavet kommer ofta tillbaka i Mais mardrömmar.

– Jag drömmer alltid att någon kommer och hämtar mig. Sedan vaknar jag och inser att jag är i Långviksmon och då känner jag mig trygg.

Omran vill passa på att tacka för all hjälp han har fått:

– Jag vill tacka Sverige, staten och folket för allt de har gett oss. Vi har fått ett helt nytt liv här.

Flickorna går i skolan nästan två mil bort 

Namn: Pappa Omran Khotaba, 39, mamma Mai Madhana, 29.

*Paret är gifta men i Syrien behåller kvinnan sitt familjenamn och tar inte mannens efternamn. Döttrarna Maria, 10 och Malak, 8. Familjen väntar sitt tredje barn till sommaren.

Bodde då: I en stor lägenhet i Yabroud nära Damaskus.

Bor nu: I en tvårummare i Långviksmon, fem mil från Örnsköldsvik.

Språk: Mai pratar engelska och arabiska, Omran arabiska. Båda är muslimer.

Gjorde då: Omran jobbade på en möbelfabrik. Mai läste ett år på universitet men var mestadels hemma med barnen. Maria och Malak gick i skolan förutom den sista tiden i Syrien.

Gör nu: Söker asyl i Sverige. Döttrarna går i skolan i Trehörningssjö, nära två mil från Långviksmon.

Intressen: Mai tycker om att baka, sticka (som hon lärt sig i Sverige). Omran tycker om att läsa och spela kort. Döttrarna gillar att leka med kompisar, spela mobilspel, dansa, sjunga och gå i skolan.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen