Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 april 2020

Corona: Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer till följd av coronaviruset kan påverka din vardag. Så håll koll på de här viktiga råden.

 Nya rekommendationer har presenterats av Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten. De kan innebära ytterligare begränsningar i din vardag.
Nya rekommendationer har presenterats av Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten. De kan innebära ytterligare begränsningar i din vardag. FOTO: Istock/TT

• Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning av coronavirus.

• Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning.

Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Från och med 1 april till och med 31 december (kan förlängas eller upphävas tidigare) gäller dessa allmänna råd och rekommendationer:

Läs också: Halsfluss – vanliga symtom

1. Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.

2. Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera att sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.

3. Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.

4. Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.

5. I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Dessutom gäller sedan tidigare:

• Stanna hemma om du har det minsta sjukdomssymtom som hosta, halsont eller snuva.

• Tvätta händerna noga och ofta med tvål och varm vatten i minst 30 sekunder.

• Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.

• Personer över 70 bör undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.

• Det är förbjudet att besöka äldreboenden.

Stanna hemma!

Dessutom uppmanar både Folkhälsomyndigheten samt statsminister Stefan Löfven oss alla att stanna hemma i påsk.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen