Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 mars 2018

Folkhögskola startar utbildning för "preppers"

Hur ska vi överleva om det uppstår en allvarlig kris? Det undrar allt fler sedan myndigheterna talat om att vi behöver klara oss utan el och vatten i minst en vecka. Nu drar Storumans folkhögskola igång en ettårig utbildning för "preppers".

 Storumans folkhögskola drar igång en ettårig utbildning för miljömedvetna "preppers", som vill lära sig att klara sig i både skog och fjällmiljö.
Storumans folkhögskola drar igång en ettårig utbildning för miljömedvetna "preppers", som vill lära sig att klara sig i både skog och fjällmiljö.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, genomför just nu ett arbete för att höja civilsamhällets krisberedskap.

Bland annat har de höjt förväntningarna på hur länge vi måste klara oss utan skydd från samhället. Den tidigare rekommendationen att ha mat och vatten för tre dagar har förlängts till en vecka.

Läs också: Bunkra vatten – det här ska du tänka på

Konsten att överleva

Storumans folkhögskola ska därför undervisa i konsten att överleva då viktiga samhällsfunktioner slås ut.

Utbildningen kommer bland annat att handla om hur man kan klarar elförsörjning på egen hand, hur man skaffar föda från naturen och handskas med de psykologiska effekterna av att bli sårbar.

Läs också: De rustar sig för kris: ”Vi vill kunna vara självförsörjande”

Lång preppersutbildning

Ulrik Dahlgren, studierektor på Storumans folkhögskola, är initiativtagare.

– Det finns ju preppersutbildningar på olika sätt, men inte på ett helt år på folkhögskola. Här kommer deltagarna exempelvis få genomgå en överlevnadsövning där de ska klara sig utomhus utan förnödenheter i två veckor, säger han till SVT Västerbotten.

Kursen har också ett ekologiskt perspektiv och vänder sig även till de som värnar om miljön.

Fakta

MSB rekommenderar att privatpersoner håller sig med allt från mat och vatten till värmeljus, extrabatterier, ficklampa, filtar och en radio som kan fungera även under elavbrott.

Läs också: Detta bör du ha hemma vid en krissituation

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen