Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 januari 2019

För dåligt betalt ger färre snöröjare

Behovet är stort. Men allt färre vill bli snöröjare. Låg lönsamhet avskräcker från att ta snöröjningsjobb.

 Snöröjning blir en allt mindre populär syssla. Vintern 2019 kan det komma att råda brist på snöröjare.
Snöröjning blir en allt mindre populär syssla. Vintern 2019 kan det komma att råda brist på snöröjare. FOTO: Kenneth Fransson

Den svenska vintern betyder ofta snö – periodvis mycket av den. Och med snön kommer behovet av snöröjning. Men att hitta snöröjare blir allt svårare. Helt enkelt för att allt färre vill jobba med det, skriver Land Lantbruk.

– Att ställa upp med en timmes varsel passar inte alla, säger Magnus Wessén på Maskinring Öst, en ekonomisk förening i Norrköping med cirka 200 maskiner i drift en vanlig vinter.

Läs också: Glesbygdsbor i protest mot försämrad snöröjning

Lantbrukare snöröjer

En hel del av snöröjarna är lantbrukare. Men det har blivit svårare att få lantbrukare till snöröjningsjobb.

– Ett skäl är att Sverige helt enkelt har färre bönder. Dessutom ställs allt högre miljökrav på maskinerna. Men framför allt tycker många att lönsamheten är för låg, säger Magnus Wessén.

Jobb för den med tid över

Cirka 30 000 kronor i jourersättning för hela vinterns fem månader och en timersättning som helt beror på vädret – det passar allt färre, menar Magnus Wessén.

– Jag skulle säga att det här jobbet kan fungera bra för en lantbrukare med tid över på vintern. Den dagliga verksamheten måste gå att planera och styra själv, runt snöröjningen, säger han till Land Lantbruk.

Läs också: Trafikverket svarar på kritiken kring snöröjningen

Ersättningen måste höjas

Snöröjning är så klart bättre än att inte ha någon lön alls under vintermånaderna. Men det blir allt svårare att få folk till ett jobb som kan kräva att man tillbringar julafton i traktorn.

– Vi har märkt en markant skillnad de senaste åren. Förra vintern var svår och i år lär det bli ännu svårare. Ersättningen måste höjas – jag ser ingen annan väg, säger Magnus Wessén.

Fortfarande chans få snöröjningsjobb

Olle Öberg, Svevia, söker fortfarande entreprenörer.

– Det kan fortfarande finnas en chans att få jobb i vinter om man har en lämplig maskin. Om någon läser det här får de gärna ringa oss och berätta vad de har för maskiner så ser vi om det passar på någon av våra vägsträckor, säger han.

Snöröjning kräver förarprov

En sak som stoppar en del förare är att snöröjning kräver ett teoretiskt förarprov. Kuggar man kan det ta emot att försöka igen.

– Vi har märkt att en del tycker att det känns motigt. Därför hjälper vi till med en kort kurs, så att de kommer över den tröskeln. Och det fungerar, fler klarar proven, säger Olle Öberg.

Svevia hyr ibland ut utrustning, som en plog eller en sandspridare, till entreprenörer. Man kan testa en säsong och se om det fungerar.

– När maskinerna och utrustningen är på plats och alla formella krav är uppfyllda är det bara att börja köra. Det är ett tufft jobb och det blir mycket nattarbete. Men det är också en livsstil som många trivs med, säger Olle Öberg.

Läs också: Debatt: Vägföreningar har inte råd med snöröjning – på grund av Trafikverket

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen