Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 juni 2017

Förbered dig – 6 tips på hur du blir en prepper

Sedan några år är Peter Bivesand en prepper och är förberedd för en eventuell katastrof. Här ger han sina 6 bästa tips för hur du kan bli en prepper

 En prepper är förberedd på en eventuell kris, bland annat genom att ha ett matlager.
En prepper är förberedd på en eventuell kris, bland annat genom att ha ett matlager. FOTO: Mats Åstrand

1. Vatten

Det du absolut behöver ha hemma är vatten, det är viktigast för att överleva. Du klarar dig många fler dagar utan mat. Ett normalt hushåll förbrukar cirka 150 liter vatten per dygn. Att lagra så mycket är svårt, men med åtminstone 10 liter per person och dygn är du och dina närmaste bra förberedda.

2. Mat

Ha nog med mat för att klara dig i minst 72 timmar, men gärna upp mot en vecka. Proteiner i form av konserver eller frysta varor är alltid bra. Ett par kilo pasta, ett par förpackningar bulgur och couscous, pulvermos i storpack, några förpackningar krossade tomater, lite kött- och fiskkonserver samt kryddor så reder du dig i minst 72 timmar. Du bör också lära dig laga mat med ett campingkök eller liknande.

3. Värme

Säkerställ så att du kan hålla dig varm. Om man fryser försämras omdömet snabbt. Värmefrågan kan lösas på olika sätt och beror bland annat på hur man bor. Förenklat så håller flerfamiljshus i betong värmen bättre än villor. Å andra sidan är det enklare att installera till exempel en braskamin i en villa än i en lägenhet. Men vad som gäller oavsett, är att minska den uppvärmda ytan så mycket som möjligt genom att stänga dörrar till de rum man inte ska använda.

4. Ljus

Om en kris uppstår är ficklampor, värmeljus, LED-lyktor, fotogenlykta och pannlampa extremt användbart vid till exempel matlagning. Se till att ha nog med batterier och annat som behövs för att hålla dessa funktionsdugliga. På samma sätt är det väsentligt att ha nog med drivmedel för matlagnings- och värmekällor.

5. Läkemedel

Det är vettigt att även ha ett mindre förråd med läkemedel, och sår- och förbandsmaterial. Tänk på att produkterna kan ha bäst före-datum så lagra inte för länge. Även vätskeersättning och aktivt kol kan vara bra att ha. Magsjuka när man har brist på vatten är inget roligt och allvarliga diarréer kan bli livshotande om man inte får i sig tillräckligt med vätska.

6. Kunskap

Skaffa dig kunskap om hur du förbereder dig utifrån dina förutsättningar. Du behöver inte vara en prepper för att vara orolig över till exempel den ökade militära aktiviteten runt Östersjön eller de låga vattennivåerna på flera håll i landet just ni. Men med ökad kunskap minskar risken att man oroar sig i onödan. Sätts allt på sin spets är kunskap och vatten det som är vitalt för att kunna klara av en kris.

Läs också: Växande folkrörelse: De förbereder sig för katastrofen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen