Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 juli 2018

Förbered dig om du bor nära ett brandområde

Det gäller att ta situationen på allvar när det brinner i närheten av ditt hem. Måste du evakueras – se till att få med dig rätt saker.

 Se till att vara förberedd och att du håller dig informerad om du bor nära ett branddrabbat område.
Se till att vara förberedd och att du håller dig informerad om du bor nära ett branddrabbat område. FOTO: Istock

Vi har sett en lång rad skogsbränder som har blivit en fara för många människor. De som bor nära bränderna kan få lämna sina hem om bränderna sprider sig.

Då är det viktigt att vara beredd, och att få med sig rätt saker.

På landsbydgen är man mer van

– Jag tror generellt att folk på landsbygden är bättre på det här än folk i städer. De är lite mer vana vid att det kan bli strömavbrott och hända saker, säger Christin Thörnvall, som jobbar med förebyggande av olyckor på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.

Läs också: Hela bygden ställer upp

”Äldre är bättre på det här”

Hon ser också skillnader mellan olika generationer när det gäller krisberedskap.

– De äldre generationerna är bättre på det här, de har andra erfarenheter. Många yngre är inte uppväxta med återkommande strömavbrott eller andra problem, säger Thörnvall.

Hon hoppas att de som bor nära bränder tar situationen på allvar och förbereder sig för vad som kan hända.

Läs också: 10 saker du behöver veta för att klara krisen

Så förbereder du dig om du bor nära ett brandområde:

* Se till att ha mat och vatten hemma. Åtminstone för tre dagar, men gärna för en vecka. Vattnet går att ha i pet-flaskor i frysen, då fungerar de som kylklampar också.

* Tänk på att maten inte ska behöva tillagas. Blir det strömavbrott har du varken spis eller mikrovågsugn.

* Skriv upp viktiga telefonnummer. Blir det strömavbrott kan du inte ladda mobilen och många har sina viktiga uppgifter i den.

* Fundera på vad du ska ta med dig om du måste lämna ditt hem. Pengar, id-kort och liknande är givet, men också andra viktiga handlingar, minnessaker och personliga saker. Det är ofta de personliga sakerna som människor saknar om de försvinner.

* Det är ingen nackdel att förbereda sig genom att ha packat en väska. Det sparar du tid på om branden kommer nära.

* Hjälp gärna till med arbetet att släcka bränderna om Räddningstjänsten efterlyser frivilliga. Men kom ihåg att anmäla dig hos kommunen eller Räddningstjänsten först. Det är inte tillåtet att ge sig ut på egen hand.

* Se till att hålla dig informerad. På krisinformation.se kan du läsa om läget, och det går också att ringa 113 13, där du också kan lämna tips. Lyssna dessutom på P4, där det går ut viktig samhällsinformation. Om något blir akut ska du ringa 112.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen