Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 november 2017

Fördubblade kostnader för snöröjning i drabbade byar

Bybor känner oro och vittnar om en fördubbling av kostnaderna för snöröjning sedan de förlorat avtalen med Trafikverkets entreprenör. Men Trafikverket ser ingen lösning på problemet, utan hänvisar till entreprenörerna.

 Många byvägar drabbas av sämre, senare och dyrare snöröjning. Foto: Istock
Många byvägar drabbas av sämre, senare och dyrare snöröjning. Foto: Istock FOTO: swilmor

Som Land tidigare rapporterat har flera hundra byar i Västerbotten och Norrbotten drabbats av att Trafikverkets entreprenörer inte längre tecknar avtal för snöröjning med byar som ligger i anslutning till allmänna vägar.

Situationen uppstod under förra året och än ser ingen lösning ut att vara i sikte. Många vägsamfällighetsföreningar har löst situationen på andra sätt, vilket ofta innebär en avsevärd fördyring.

– Det är katastrof, säger Paul Johansson, ordförande i en vägsamhällighetsförening i Snesudden söder om Jokkmokk i Norrbottens län.

Provisorisk lösning

Omkring 40 centimeter snö har fallit i området och vägföreningen har i år en provisorisk lösning. En traktor kommer och plogar vägarna i byn, till en kostnad som är dubbelt så stor som tidigare.

– Traktorn åker fem mil hit för att ploga och fem tillbaka, säger Paul Johansson.

I alla år har Trafikverkets entreprenörer gjort en avstickare på sin rutt och plogat i byn. Det har fungerat perfekt, enligt Paul Johansson, ända till förra vintern då det var stopp.

– Många byar runtomkring har samma problem. Bybor kontaktar mig och frågar hur de ska göra.

Läs också: Land reder ut: Rätt och fel om enskild väg

Byn klarar sig denna vinter, men det är inte en lösning som håller i längden, anser Paul Johansson.

– Man kan skönja oro i byn. Många här är över 70 år. De undrar vad som kommer att hända om de blir sjuka och ambulansen inte kommer fram om plogningen inte fungerar.

Underhållet påverkas

I byn Lögda norr om Fredrika i Västerbotten bor Nils Lövgren. Han är kassör i vägföreningen och har liknande erfarenheter. Byborna har turen att bo granne med en vindkraftpark och kan sedan förra vintern anlita den entreprenör som plogar där. Det funkar bra, men även här har kostnaden fördubblats.

– Nog täcker statsbidraget snöröjningen, men annat underhåll som uppgrusning och halkbekämpning blir det sämre med.

Alternativet är att byborna går in med egna pengar för att bekosta det övriga underhållet.

– Man får nog kika på om statsbidragen till vägsamfällighetsföreningar behöver höjas om det ska fortsätta såhär, säger Nils Lövgren.

Läs också: Sant eller falskt: 5 vanliga vintermyter

”Desperata”

Till Riksförbundet enskilda vägar, REV, hör många bybor av sig med sin oro.

– De är desperata, ledsna och besvikna, säger Mikael Näslund, regionansvarig på REV.

Mikael Näslund pekar också på det orimliga i att två olika snöröjare ska åka många mil fram och tillbaka – en för att ploga den allmänna vägen och en för att ploga byvägen.

– Miljömässigt är det ju helt vansinnigt säger han.

REV har begärt att få ett möte med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) för att diskutera frågan.

– Vi är oroliga för folks liv och hälsa. Det finns risk att brandkår och ambulans inte kommer fram på vägarna, säger Mikael Näslund.

Utökade kontroller

Enligt Ulrika Honauer, avdelningschef vägsystem på Trafikverket, är det upp till entreprenören att välja vilka avtal som ska tecknas.

– Vi har inte skärpt kraven, vi har bara utökat kontrollerna eftersom vi är måna om att snöröjningen fungerar som den ska. Om entreprenören väljer att inte teckna avtal med vägföreningarna så kan vi inte tvinga dem, säger hon.

Hon hänvisar till att vägföreningarna får statsbidrag för att bekosta snöröjningen själva och att de har ett eget ansvar att teckna bra avtal.

Svåra förutsättningar

Men Mikael Näslund på REV pekar på svåra förutsättningar i de aktuella områdena:

– I Norrbottens och Västerbottens inland är det svårt att hitta egna lösningar. Avstånden är långa det och finns inte så många entreprenörer som kan ta på sig uppdragen.

Olle Öberg, driftchef på Trafikverkets entreprenör Svevia, anser att företaget inte kan riskera de viten som utgår om snöröjaren inte håller tiden.

– Eftersom de enskilda vägarna ofta är i sämre skick är risken större att man får problem, kanske kör fast, och blir försenad. Fem-tio minuters försening kan leda till ett vite på omkring 20 000, sade han i en tidigare intervju med Land.

Land har sökt infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Läs också: Hundratals byar mister sin snöröjning

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen