Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 februari 2019

Forkörning 2020 till Röros marknad

Det är som att förflyttas flera hundra år bakåt i tiden – en traditionell resa med häst och släde. Dalarna Femund forkörarförening förbereder nu turen över norska gränsen till Röros marknad.

 Forkörning är en flera hundra år gammal tradition av att frakta varor med häst och släde.
Forkörning är en flera hundra år gammal tradition av att frakta varor med häst och släde. FOTO: Therese Sålder

Forkörning är en gammal nordisk tradition. Den går ut på att vintertid transportera varor med hjälp av dragdjur och släde. Namnet kommer från det gamla ordet för vara, fora.

I snötäckta landskap var detta länge det enda sättet för bönder att komma fram med sin last. Över frusna sjöar och myrar tog de sig till städer och marknader för att sälja varor, ofta över svensk-norska gränsen.

Traditionen lever kvar än i dag genom intresseorganisationer som Dalarna Femund forkörarförening. De arrangerar i år en sedvanlig tur till Röros marknad.

Läs också: Vilka förnamn var populära när DU föddes? Kolla i listan!

Mycket förberedelser inför

Föreningen bildades 1999 med syfte att bevara och dokumentera forkörarkulturen i Norden.

Varje år ger de sig ut för att under minst en vecka genomföra en förbestämd strapats.

Anna Dahlgren har varit medlem sedan start och är i full färd med årets förberedelser.

– Det är mycket jobb innan. Framför allt att träna våra hästar och oss själva. Vi lägger även mycket tid för rekning av sträckan. Vi har satt en turplan med sju stopp i år där vi måste se till att sjöar håller, att ved och hö körs ut och att det finns tillräckligt med sovplatser för häst och människa.

Två nätter utomhus

I år kommer forkörarna att sova två nätter under bar himmel, insvepta i skinnfällar nära de glödvarma stockeldarna.

Det är när man lägger två långa stockar ovanpå varandra och ordnar en eld mellan dem så att värmen strålar ut åt sidorna.

 Färden går över frusen mark och sjöar.
Färden går över frusen mark och sjöar. FOTO: Therese Sålder

Anna Dahlgren menar att byarna de passerar på vägen till Röros ofta lever upp inför deras ankomst.

– Vi har märkt att människor blir väldigt glada när vi kommer. De har förberett mat och husrum åt oss och vi arrangerar ofta musik och bildspel.

Doft från en annan tid

Totalt ska fjorton ekipage delta i färden. Bland hästarna finns nordsvensk brukshäst, döle, ardenner och kallblod. I kälkarna har de packat bland annat ulltäcken, hovslagarutrustning, verktygslådor, matsäck, fårskinn och hästfoder.

Väl framme i Röros kommer föreningen att delta i marknaden, en stor folkfest med tillresande från Sverige och Norge.

– Marknaden inleds med att cirka 80 hästekipage kommer fram till Röros på tisdagen. Det är som en doft från en annan tid. Särskilt människor som har upplevt äldre tider, kanske arbetat med häst i skogen, uppskattar mycket att vi kommer.

 Anna Dahlgren kör in i Röros med hästen Ciljon.
Anna Dahlgren kör in i Röros med hästen Ciljon. FOTO: Privat

Här kan du se forkörningen 2020

  • 9 februari – Olinispagården, Sälen 19.30, bildvisning av 20 års turer.
  • 10 februari – Restaurang Dalen, Sörsjön 20.00, bildvisning av 20 års turer.
  • 15 februari – Sorken Vestre – Femundsenden 19.30, pakkhuskveld Femunds pub, Dalarna Femund Spelmanslag med flera berättar historier och skrönor.
  • 17 februari – Mauritz handel, Tufsingdalen 08.30, Verdens arv, 10-årsmarkering, avdukning och frukost på Tufsingdalen landhandel.
  • 18 februari – Malmplatsen, Röros 12.00, Rörosmarknad, den 167:e i ordningen startar och hyttklockan slår. Invigningstal, sång, musik, dans. Avslutas med att ett 90-tal forkörare från Sverige och Norge kör in med hästar, slädar och handelsvaror. Marknadens tema i år: Lin och längtan.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen