Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 december 2018

Forskare förutspår: Då blir Sverige kontantfritt

24 mars 2023. Det är dagen då handeln slutar att ta emot kontanter i Sverige. Det visar en kommande studie.

Det kontantfria samhället kommer att bli verklighet 2023. Närmare bestämt den 24 mars 2023. Det förklarade forskarna Niklas Arvidsson på KTH och Jonas Hedman på Handelshögskolan i Köpenhamn vid ett seminarium anordnat av Handelsrådet.

Oanvändbara i handeln

 Det kontantfria samhället kommer att bli verklighet 2023.
Det kontantfria samhället kommer att bli verklighet 2023. FOTO: bildfokus

Kontanterna kommer inte att avskaffas. Men de blir i praktiken oanvändbara då handeln kommer att sluta ta emot dem, menar de båda forskarna. Till den kommande studien har forskarna fokuserat på vilken tidpunkt som trenden med minskad kontantanvändning och handelns ökade kostnader för kontanthantering kommer till en kritisk punkt. Det vill säga; då det helt enkelt inte lönar sig för handlarna att ta emot kontanterna längre. Den tidpunkten inträffar den 24 mars 2023 konstaterar Arvidson och Hedman.

– När på dagen är vi inte riktigt säkra på, säger Jonas Hedman enligt Computer Sweden.

Läs också: IKEA:s pilotförsök – slutar ta emot kontanter

18 procent betalas med kontanter

Enligt en enkät som forskarna själva gjort så ska handlarna vara med på noterna. Arvidsson och Hedman menar att rörelsen bort från kontanter drivs av konsumenterna själva. Det vill säga du och jag. Vanligt folk.

– 97 procent av handlarna tar emot kontanter – men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter. Så det är konsumenterna som driver på, säger Niklas Arvidsson till Computer Sweden.

Läs också: Sverige i topp när handeln blir allt mer kontantfri

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen