Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 maj 2018

Forskaren: Därför behöver svensk matproduktion förändras inför en eventuell kris

Hur skulle svensk matproduktion klara sig vid ett internationellt krisläge? Inte speciellt bra alls, slår forskaren Camilla Eriksson fast.

 Viktigt att lagra insatsvaror om vi ser en fara för kris, menar forskaren Camilla Eriksson. Men vi bör även fundera på alternativ för att få en långsiktig lösning för Sverige, hävdar hon.
Viktigt att lagra insatsvaror om vi ser en fara för kris, menar forskaren Camilla Eriksson. Men vi bör även fundera på alternativ för att få en långsiktig lösning för Sverige, hävdar hon. FOTO: Mostphotos

Under ganska många år efter andra världskriget hade Sverige en civil beredskap där det bland annat ingick att lagra livsmedel som skulle användas vid en större kris. Men efter EU-inträdet på 1990-talet och har det lagret försvunnit och frågan har under de senaste 25-30 åren varit lågprioriterad.

Läs också: Debatt: Matbrist hotar vid allvarlig kris

Aktuell fråga

Nu väcks frågan igen med tanke på det spända världsläget och forskaren Camilla Eriksson har på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tagit reda på hur svenska bönder skulle klara ett krisläge.

För att långsiktigt minska vår sårbarhet kan det svenska lantbruket inte förlita sig på beredskapslager av diesel och andra importerade insatsvaror, menar hon.

– De flesta tror att de inte skulle kunna bearbeta sin mark på annat sätt än med de maskiner de har idag, säger Eriksson till Vetenskapsradion.

Läs också: Nu ska svenskarna bli bättre rustade för kris

Hotat läge

Problemet att diesel, konstgödsel och växtskyddsmedel importeras och det finns ingen garanterad tillgång vid ett internationellt krisläge. Då skulle produktionen kunna hotas ganska omgående. Därmed skulle det krävas en stor förändring av dagens matproduktion om Sverige ska hantera en kris på ett bra sätt.

En lösning kan vara en utökad satsning på ekologisk odling, med till exempel biodiesel och alternativ gödsling.

– Det kan vara viktigt att lagra viktiga insatsvaror om vi ser en fara på några års sikt. Men det finns all anledning att påbörja en lite längre omställning också, säger Eriksson.

Ekologiska satsningar

Hon ser det som lovande att det växer fram ekologiska satsningar, där man bland annat använder sig av restprodukter från matindustrin. Dessutom har det gjorts tester bland annat med elektriska traktorer, men där är det svårt att få till den kraft som krävs för att bearbeta åkermark.

LRF:s näringspolitiske expert Lars-Erik Lundkvist tror att det är viktigt med en sund diskussion med landets bönder.

– Det viktigaste blir information och rådgivning om olika sätt att bedriva ett ännu mer resurseffektivt jordbruk, kommenterar han.

 Viktigast är att ha en dialog om olika sätt att bedriva ett ännu mer resurseffektivt jordbruk, menar LRF:s näringspolitiske expert Lars-Erik Lundkvist. Foto Ann Lindén.
Viktigast är att ha en dialog om olika sätt att bedriva ett ännu mer resurseffektivt jordbruk, menar LRF:s näringspolitiske expert Lars-Erik Lundkvist. Foto Ann Lindén. FOTO: Ann Lindén

Läs också: Experten guider – så rustar du hemmet

Statliga lager

Han tror att ökade statliga lager av diesel – troligen även utsäde och helst även växtskyddsmedel och mineralgödsel – krävs, och ser gärna en statlig medverkan i en satsning på inhemsk produktion av biodrivmedel.

– Jag tror inte bönderna behöver särskild hjälp för att ställa om till en odling som kräver mindre av växtskydd och mineralgödsel, det klarar man av själv i hög utsträckning är min bedömning. I synnerhet om det finns en del insatsvaror att tillgå i ett övergångsskede.

Läs också: Lands bloggare Malin Ackermann: Landstorm 2018 – en ny folkrörelse

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen