Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 november 2016

Forskaren: Därför ska du älska ditt smeknamn!

Smeknamn visar att du är poppis – eller tillhör en utvald skara. Det visar ny forskning i ämnet.

FOTO: Istock

Pysse, Noppe och Putzi och Noffan! Så kan gräddan av svensk överklass kallas, gänget runt kungen, (som för övrigt kallas just kungen av sin kompisar och inte Tjabo som förr.)  Men bara internt, om man tillhör denna utvalda skara.

Förr hade även idrottsstjärnor nästan alltid smeknamn. Hockeyspelare som Ulf ”Lillpröjsarn” Nilsson, boxaren Anders ”Lillen” Eklund med flera. Men det gäller inte dagens sportelit, de får inte längre smeknamn av oklar anledning.

Smeknamn kallas även binamn

Men det får vi andra och tur är väl det, visar en ny studie av språkforskaren Linnea Gustafsson vid Halmstads Högskola. Hon har forskat om ”binamn” som det heter på vetenskapligt språk, genom enkäter och djupintervjuer med människor i olika åldrar.

Resultatet visar att smeknamn är något väldigt positivt för de allra flesta. Och det gamla talesättet ”Kärt barn har många namn” verkar stämma.
– Ja, att ha många smeknamn tycks visa att man både har intima relationer och en stark grupptillhörighet. Att man är inkluderad, säger hon.

Smeknamn – en nostalgitripp

De som inte har något smeknamn är oftast ledsna över det, enligt Linnea Gustafsson. Men de kan också bara ha glömt, det är svårt för en 40-50-åring att på rak arm att komma ihåg smeknamn från mellanstadiet.

– Ofta börjar man minnas när man tänker efter en stund. Det kan bli lite av en nostalgitripp tillbaka till barndomen och tonåren, fortsätter Linnea Gustafsson.

För det är just som barn och ung man vanligen får sina smeknamn. Som vuxen är det ovanligt att få ett nytt smeknamn, menar hon.

– Det är för att man slutar att använda ungdomsspråk. Man vill ha vuxenstatus och då passar det bättre att bli kallad för sitt förnamn. Dessutom skapar smeknamn en intimitet, vilket man sällan ha vill ha på jobbet, säger  hon.

5 vanliga typer av smeknamn

1. Namn-namn

Varianter på förnamnet är det vanligaste. Oftast för att det svenska språket strävar mot tvåstaviga namn. Per blir Pelle och Agneta kan bli ”Agge”. Dessutom finns flera hemsnickrade varianter på både för- och efternamn.

2. Barndomsnamn

”Lillan”, ”Pyret” och andra småbarnsnamn får man ofta av sina föräldrar och syskon. De kan hänga kvar upp till vuxen ålder – fast oftast bara inom familjen. Nya vänner ”får” inte använda namnet, det kan kännas fel och för intimt. Kvinnor får något fler smeknamn av sin familj än vad män får.

Flest smeknamn får - och ger - vi som barn.
Flest smeknamn får – och ger – vi som barn.

3. Kompisnamn

Under skolåren är det mycket vanligt att man både ger och får smeknamn. Det kan vara ett sätt att stärka gruppen och vänskapen mellan kompisar. Ibland markerar namnen att man tillhör ”innegänget”, de som står utanför får inga smeknamn. Män får något fler smeknamn av skolkompisar än vad kvinnor får.

4. Händelsenamn

Ett smeknamn kan uppstå genom en enstaka händelse eller tillfälle. I studien fanns till exempel en ung kille som hade fått smeknamnet Touch för att han skrek ”touch” varje gång han vann en boll när de spelade bordtennis i skolan. Används bara av de som var med vid tillfället.

5. Utseende- eller egenskapsnamn

En tjej i studien kallades”Krullan” för att hon hade lockigt hår, en annan tjej kallades ”Gnaget” för att hon bet på naglarna och en tredje fick smeknamnet ”Äpplet” för sina röda kinders skull. Gränsen mot öknamn kan vara glidande här.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen