Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 mars 2016

Förskolans nya inriktning: Här pratar vi bara älvdalska

I höst öppnar en ovanlig förskoleavdelning i Älvdalen. Där ska barnen bara prata sitt modersmål - älvdalska.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Nu jublar alla som vill bevara älvdalskan, denna unika dialekt som många lingvister i dag klassar som ett eget språk.  Här har det språk som pratades i norra Europa för 1 000-1 500 år sedan, av bland andra vikingarna, konserverats.

Cirka 3 000 personer kan prata älvdalska i dag och många av dem firar nu beslutet i Älvdalens kommun om att starta en förskoleavdelning där barn och personal enbart ska prata älvdalska.

– Ja, vi ser älvdalskan som en viktig kulturbärare. Och att låta förskolebarnen få lära sig det är ett sätt att säkra språket för framtiden, säger Peter Egard, socialdemokratiskt kommunalråd.

Peter Egardt - kopia kopia Kommunalrådet Peter Egardt, är glad över att kunna stärka älvdalskans ställning.Metoden som ska användas kallas ”språkbad” och går ut på att barnen liksom får bada i det älvdalska språket hela dagarna på förskolan.  Redan idag används älvdalska på förskolor i Älvdalen, bland på Tallkotten.

– Ja, vi använder ramsor, sånger och sagoböcker på älvdalska så ofta vi kan, berättar förskoleläraren Teresa Garcia.

Några typiska ”förskoleord” älvdalska

 • Läsa en bok: Leså ie byok.
 • Mellanmål: Millomål.
 • Vila: Waila.
 • Sätt på dig kläder: Sett o dig klauter.
 • Leka: Läka.
 • Lyssna på 4 ungdomar som pratar älvdalska!

  Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen