Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 januari 2018

Förslag: Få pengar för att skrota din gamla vedspis

Ett förslag från Boverket har lagts till regeringen där ägare av gamla vedspisar kan få upp till 2 000 kronor för att skrota dem. Förslaget har väckt kritik.

Den 1 juli säger nya utsläppsregler att gamla vedspisar, tillverkade innan 2007, måste visa att de släpper ut tillräckligt lite utsläpp för att få nyinstalleras i ett hus. Annars får man inte återbruka vedspisen utan måste hitta en nyare variant. Det kommer med stor sannolikhet att bli en alltför dyr och krånglig process för många vedspisägare.

Läs också: Nya regler sätter stopp för gamla vedspisar

Boverket: Rätt nivå

På Boverket är Lena Hagert Pilenås enhetschef för hållbara byggnader och byggprodukter.

– Denna summa skulle enligt vår utredning vara tillräckligt hög för att det skulle vara värt att skrota den uttjänta dåliga produkten men inte så hög så att den skulle öka utbytestakten, det vill säga inte förorsaka att man river ut sin kamin för att tjäna pengar, skriver Lena Hagert Pilenås.

”För undermåligt utrett”

Premien för skrotningen, som är ett av tre förslag som ligger hos regeringen för tillfället, har fått kritik.

Rasmus Norling är kulturgeograf och länsombud för byggnadsvårdsföreningen i Värmland till vardags. Han tycker att det ursprungliga förslaget bygger på för dåligt underlag, till att börja med.

– Förslaget att skrota vedspisar är befängt, dels för att det är otillräckligt utrett om just vedspisar verkligen är så dåliga som Boverket beskriver, säger Rasmus Norling som också har startat Vedspisupproret på Facebook.

– Däremot är det självklart bra med metoder som ökar utrangeringen av äldre undermåliga vedpannor där den stora vinsten finns. Sammantaget vore det rimligt att låta premien gälla enbart för just vedpannor med dåliga värden, säger Rasmus Norling.

Läs också: Kamindoktorn: Jag är inte orolig för reglerna

Kritisk mot användandet av skattepeng

Att eventuellt införa en skrotningspremie har stött på kritik. I Blekinge Läns Tidning skriver ledarskribenten Anders Gustafsson:

”På ren svenska betyder det alltså att Boverket vill att skattebetalarnas pengar ska gå till att äldre järnspisar och järnkaminer slängs på tippen snarare än återbrukas. Människor ska alltså få ekonomiska incitament att göra sig av med en mycket uppskattad del av vårt byggda kulturarv.”

Läs också: Efter nya reglerna – nu startar vedspisupproret

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen