Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 oktober 2017

Förslag: Gruvor ska ta större ansvar för städnotan

Svenska staten har genom åren lagt omkring 700 miljoner kronor på att städa upp efter konkursade gruvbolag. Nu föreslås nya regler som tvingar bolagen att ta större ansvar.

 Gruvbrytning orsakar stora förändringar på omgivningarna.
Gruvbrytning orsakar stora förändringar på omgivningarna. FOTO: Mostphotos

När en gruva plötsligt går i konkurs är det staten, och skattebetalarna, som får stå för städnotan när företagen inte har pengar att göra det. Nu har Naturvårdsverket och Statens geologiska undersökning, SGU, lämnat en utredning till regeringen med flera förslag om hur gruvbolagen ska förmås ta större ansvar, rapporterar Ekot.

Läs också: Hopp om hundratals jobb när gruvan ska öppna

Krav på redovisning

Bland annat ska företag som vill starta en gruva i ett tidigare skede än i dag redovisa vad det kostar att ta hand om miljön efter att gruvan stängts. Gruvbolag som inte håller sig till sin avfallshanteringsplan ska kunna få en straffavgift, enligt förslaget.

– Det är ju ett påtryckningsmedel innan bolaget går i konkurs. En bra avfallshanteringsplan är nyckeln till många av de åtgärder som behövs för att minska konsekvenserna av avfallet, säger Rikard Janson vid Naturvårdsverket till Ekot.

Läs också: Deras by tvingas flytta: ”Det känns som en käftsmäll”

Välkomnas av branschen

Utredningen välkomnas av gruvföretagens branschorganisation Swemin:

– Det är självklart så att förorenaren ska betala, det är inte så att man ska komma undan. Vi anser också att det är viktigt att det här inte blir överreglerat. Vi har ett direkt behov av att ha gruvverksamhet i det här landet för vår välfärd, säger Per Ahl vid Swemin, till Ekot.

Regeringen har nyligen också tillsatt en utredning som mer i detalj ska titta på vad som krävs för att tillräckligt med pengar avsätts till återställning av gruvområden.

Läs också: Markägare körs över i jakten på mineraler

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen