Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 november 2018

Förslag: Tv-avgiften slopas efter nyår

Redan den 1 januari 2019 kommer svenska radio- och tv-avgiften att slopas och ersättas av en skatt. Det skriver Smålandsposten och hänvisar till ett regeringsförslag i kulturutskottet.

 Beslut om den nya tv-skatten fattas av riksdagen den 14 november.
Beslut om den nya tv-skatten fattas av riksdagen den 14 november. FOTO: Istock

Dagens modell med en månartlig tv-avgift för alla med en tv-apparat eller dator kommer efter nyår att ersättas av en skatt.

Den nya tv- och radioskatten kommer innebära att alla över 18 år betalar en procent av sin beskattningsbara inkomst upp till cirka 1 300 kronor om året, skriver Smålandsposten.

Läs också: Debatt: Alla ska känna igen sig i SVT:s utbud

Reducerad avgift

Nuvarande radio- och tv-avgift är 200 kronor i månaden, det vill säga 2 400 kronor per år. Den finansierar Sveriges television, Sveriges radio och Utbildningsradion. För de som tjänar mindre än cirka 13 600 kronor per månad kommer den nya skatten att reduceras.

Enligt Smålandsposten är SD det enda partiet i kulturutskottet som säger nej till regeringens förslag om tv-skatten. De vill i stället utreda och säkerställa public service-systemets saklighet och opartiskhet.

Radiotjänst lägger ned

Det är sedan tidigare känt att det nya förslaget, som gick ut på remiss redan hösten 2017, kommer innebära slutet för Radiotjänst i Kiruna.

Den jobbar med att administrera tv-avgiften och blir efter lagändringen överflödig. Kiruna förlorar därmed också en viktig arbetsgivare. Tidigare var det tal om en ersättningsmyndighet i Kiruna, så blir inte fallet.

Beslut om den nya tv-skatten fattas av riksdagen den 14 november.

Läs också: Höll kärleken? Så gick det sedan för bönderna i Bonde söker fru

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen