Först i Sverige - nu kan alla på Gotland få snabbt bredband
Gotland blir först av alla län med att ge alla tillgång till ett bra bredband. Nu svetsas den sista fibern i projektet som erbjuder fiber till alla hus i Gotlands socknar. Receptet bakom framgången? Att börja med de som bor på landet.
– Det känns fantastiskt, säger Sven Olle Olsson som är den som får vara med om det historiska skedet och få in fiber i fastigheten.
Sven Olle Olsson och hans hustru Vendela Engström bor nämligen i huset som är det sista som kopplas på – i varje fall i det här projektet.
– Att ha ett snabbt bredband är en förutsättning för att kunna bo här, jag jobbar med programmering på distans, berättar Sven Olle Olsson från huset på Fårö.
Projektet har tagit 7 år men nu blir drömmen verklighet och alla de boende på Gotland kan få tillgång till ett snabbt bredband.
– Vi ser det inte som ett tekniskt projekt utan som ett socialt projekt, berättar Anne Mousa Ståhl som är bredbandskoordinator på Gotland och som projektlett framgången.
Når målet först av alla
När nu de sista hushållen på Fårö får tillgång till bredband så innebär det att alla som bor på Gotland, såväl fastboende som fritidsboende, har möjlighet att få bredband till sitt hus.
Därmed är man det första länet som klarar regeringens nya bredbandsmål. Målet är att minst 95 % av alla hushåll och företag ska ha tillgång till ett snabbt bredband senast år 2020.
Enligt Anne Mousa Ståhl är framgångsfaktorerna flera men framför allt handlar det om att hitta kraften i det lokala. De starka socknarna på Gotland har sett till att man har lyckats engagera socken efter socken över hela ön.
– Det är fantastiskt vilket engagemang vi har sett ute i de olika fiberföreningarna, jag har en enorm beundran för alla de som tagit sig an de lokala projekten och fått allt att lyckas, säger Anne Mousa Ståhl.
Nya kontakter mellan människor
Bredbandsprojektet har också gett andra effekter förutom möjligheten till ett snabbt bredband. Anne Mousa Ståhl säger att de olika fiberföreningarna har gjort så att fastboende och fritidsboende fått en starkare relation till varandra och lärt känna varandra på ett betydligt bättre sätt.
– Det är bland annat därför man ska se det som ett socialt projekt och inte som ett tekniskt, menar Mousa Ståhl.
Lite förvånande är det kanske att det inte är bland de äldre som bredbandsintresset varit lägst.
– Nej, där vi ser att det har varit minst intresse är faktiskt bland de som är mellan 35 och 45 år. De hävdar oftast att de litar på att den mobila uppkopplingen ska räcka till, menar Anne Mousa Ståhl.
Nu kan hela Gotland ha snabbt bredband
När nu fibern som ska leda bredbandet till hushållen på Fårö kopplas in kan alla som vill få bredband på Gotland. Bland de fastboende är det åtminstone redan 80 % som kopplat in sig, medan samma siffra hos de fritidsboende är åtminstone 55 %.
Och även om man började med de mer lantliga delarna av Gotland så kan även de boende i Visby njuta av det snabba bredbandet numera.
– Ja, även där har vi full täckning i dag – med några svetsar kvar innanför ringmuren. När vi startade projektet för 7 år sedan var intresset för fiber mycket större på landsbygden så vi startade där och lät Visby komma sist när marknadsintresset vaknade i stan, berättar Anne Mousa Ståhl.
Tips till den som ska bygga ut bredband
Ta hjälp av lokalsamhället och låt varje ort driva det på sitt sätt
Se till att alla vet vad det kommer att kosta och vilka ekonomiska stöd som finns att få
Låt det vara ett socialt projekt, inte ett tekniskt projekt
Förklara fördelarna med snabbt bredband på ett enkelt sätt – bättre TV-bild och samhällstjänster
Tyck om att dricka kaffe med många olika personer
Var tillgänglig – hela tiden inte minst semestertid när frivilliga har tid att jobba
Läs också: Kopparnätet släcks – många på landsbygden drabbas
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.