Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 september

Emilia har förvandlat släktgården till en besöksmagnet

Grimslöv

Farmors i Grimslöv! Så heter 32-åriga Emilia Hildingssons växande, lilla besökscentrum på släktgården i Grimslöv. Här finns gårdsbod med närproducerad mat, självplock av bär och blommor och turistmagneten: glassbaren med egentillverkad glass!

 Emilia Hildingsson med en låda nyskördade jordgubbar utanför sin mycket populära gårdsbutik "Farmors gårdsbord" i Grimslöv.
Emilia Hildingsson med en låda nyskördade jordgubbar utanför sin mycket populära gårdsbutik "Farmors gårdsbord" i Grimslöv. FOTO: Foto: Privat

Drömmen om att få odla bär och blommor i farmor Kerstins anda väcktes när Emilia var föräldraledig med sitt yngsta barn.

– Jag växte ju upp här på gården med mina föräldrar och farföräldrar. Farmors trädgård var så magisk med fruktträd, bärbuskar, färgglada dahlior. Som barn var vi ofta där och plockade bär och frukt och fick en glass. Hon var min idol och bästa kompis, berättar hon.

Läs också: 21-åriga Celina: ”Det bästa med fäboden är att det är så lugnt och stilla”

Farmor Kerstin

 Emilia på sitt bröllop med farmor Kerstin 2020. Kerstin, som tyvärr gick bort fyra månader innan Gårdsboden öppnade, stöttade sondotterns planer för släktgården.
Emilia på sitt bröllop med farmor Kerstin 2020. Kerstin, som tyvärr gick bort fyra månader innan Gårdsboden öppnade, stöttade sondotterns planer för släktgården. FOTO: Foto: Privat

Därav var namnet självklart för den idag, blomstrande verksamheten på släktgården: ”Farmors i Grimslöv”.

Starten blev Emilias bärodling i liten skala under föräldraledigheten. När hon lade ut bilder på sociala medier på när barnen plockade bär väckte det stort intresse.

Det gav idén till ”Barnens trädgård med självplock” som nu är en viktig del i att ”Farmors i Grimslöv”, i Alvesta kommun är turistmagnet med tusentals besökare.

 "Barnens Trädgård" var Emilias första projekt: ett självplock för barn som har utökats med många olika bärsorter.
"Barnens Trädgård" var Emilias första projekt: ett självplock för barn som har utökats med många olika bärsorter. FOTO: Foto: Privat

– Man får boka in sig i förväg och 10 barn åt gången får följa ut på fältet och titta, smaka och plocka två askar bär – hallon, jordgubbar och björnbär. De brukar vara så stolta när de återvänder tillbaka till sina föräldrar, som har suttit och fikat under tiden, berättar Emilia.

Nästa steg var att öppna en gårdsbutik med egna produkter och andras, från odlare och mathantverkare i närområdet, inom 6 mils radie.

Långa köer

 Köerna ringlar långa till Emilias glasskafé och gårdsbutik.
Köerna ringlar långa till Emilias glasskafé och gårdsbutik. FOTO: Foto: Privat

Tajmingen var inte den bästa. Gårdsbutiken ”sjösattes” våren 2020, mitt i pandemin.

– Allt var så osäkert och vi kunde bara ha en kund åt gången i butiken. Men det visade sig bli ett lyckokast. Vi har självbetjäning mellan klockan 7 och 21 och kunderna kunde gå in en i taget och välja varor. Det blev enormt populärt, vi hade ständigt en kö utanför, berättar hon.

Även producenterna flockades då de vanliga säljkanalerna som marknader stängdes ned.

Läs också: Succé för Fridas lyxiga bakverk i gårdsbutiken

 Närproducerade varor från trakten trängs i hyllorna.
Närproducerade varor från trakten trängs i hyllorna. FOTO: Foto: Privat

I stället för 5-6 andra odlare och mathantverkare från trakten blev det över 30, varav många fortfarande är kvar i gårdsboden.

– De fick ställa upp sina varor med en skylt med namn och pris, men då boden är så liten fick man bara ha ett fåtal varor åt gången och fylla på ofta i stället, berättar Emilia.

Störst succé har hennes hemlagade glass gjort, tillverkad av mjölk, ägg och bär från lokala bönder och odlare.

Hon började med att experimentera i liten skala och sålde i små bägare i gårdsboden som gick åt direkt. Sommaren 2021 öppnade hon glassbaren som har blivit ett populärt utflyktsmål tillsammans med självplocket av bär för barn och blommor för vuxna.

Egen glass

 Emilia har själv experimenterat med smakerna i hennes populära glass.
Emilia har själv experimenterat med smakerna i hennes populära glass. FOTO: Foto: Privat

Nu är åtta ungdomar anställda i glassbaren och självplocket och Emilia själv tillverkar 3,2 ton glass bara till glassbaren, utöver glassen som säljs i gårdsboden.

– Flera återförsäljare och större butiker har hört av sig och vill sälja min glass, men jag har sagt nej. Jag vill att folk ska komma hit, ut på landsbygden för att få tag på min glass, säger hon.

– Det är en helt annan känsla att sitta i vår trädgård och äta glassen och kanske höra maskinerna från mjölkbonden i byn och få en känsla för varifrån råvarorna, maten kommer, fortsätter hon.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen