Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 november 2017

Förverkliga ditt byprojekt – så får du råd

Goda idéer behöver inte gå i stöpet i brist på medel – möjligheterna att ordna pengar för utveckling av bygden är många. Här ger Land tips för att lyckas med finansieringen till ditt projekt.

 En lanthandel, fotbollsplan eller en ny mötesplats – oavsett vad ni i bygden drömmer om är det värt att ta hjälp utifrån med finansieringen.
En lanthandel, fotbollsplan eller en ny mötesplats – oavsett vad ni i bygden drömmer om är det värt att ta hjälp utifrån med finansieringen. FOTO: Mostphotos

När pengar ska fram till något som utvecklar bygden finns det flera vägar att gå. Ibland kan det vara så att flera av dem flätas samman och tillsammans utgör den totala finansiering som behövs.

– Oavsett vem du eller ni söker stöd eller lån ifrån så är det bra att visa att det finns många som stöttar idén. Det är till exempel enklare för kommunen att ge pengar om de ser att det samlats in en del på egen hand, säger Lotti Jilsmo, landsbygdsutvecklare i Västerviks kommun i Småland.

Välj noga

För de som vill genomföra ett byprojekt gäller det att hitta rätt bland alla finansieringsalternativ.

– I vissa fall finns det krav på massor av information och dessutom kan handläggningen dröja väldigt länge, särskilt om EU är inblandat – vilket det i och för sig kan vara värt om det handlar om ett hyggligt stort belopp. Men om man bara behöver 150 000 kronor ska man nog inte välja det mest krångliga alternativet, säger Lotti Jilsmo.

Läs också: Här kan du få lån, råd och stöd till ditt byprojekt

Här är några exempel på vart du kan vända dig och hur du kan gå till väga:

Leader – utvecklar lokalt

Leader, en metod skapad ur Jordbruksverkets landsbygdsprogram, finns över nästan hela landet. Leader, även benämnt Lokalt ledd utveckling, jobbar på ett närmare plan än myndigheterna, och lokalkontoren hjälper till med ansökan.

– Leader bygger på trepartnerskap, en samverkan mellan det ideella, näringslivet och det offentliga, och syftar till en gemensam insats för lokal utveckling. Leader tar, till skillnad från landsbygdsprogrammet, mer hänsyn till en bygds specifika behov, säger Lotti Jilsmo.

Hittills har Leader beviljats 207 miljoner kronor till projekt inom lokalt ledd utveckling i totalt 275 olika projekt.

– Väldigt mycket bra har gjorts i hela landet tack vare de sökbara pengarna och inte bara från Leader. Medlen har gått till en hel del stordåd, och än finns det pengar kvar till nya projekt, säger Lotti Jilsmo.

Andelar – får fler att stötta idén

– Att sälja andelar kan också vara ett alternativ. Om man ser till att det går att köpa in sig via nätet eller via telefonappen Swish blir det lätt för andra som gillar idén och vill stötta att medverka, säger Lotti Jilsmo.

Läs också: Fixa fiber till byn – 5 goda råd på vägen (exklusivt för LRF-medlemmar)

Kombinera finansiärer

Ett exempel där pengar från två håll är på väg att göra nytta finns i Resele i Ångermanland. Där behöver sport- och konferensanläggningen, som ägs av den lokala idrottsklubben, renoveras eftersom den används av campinggäster. Pengar önskas även till att förbättra annan service och öka turismen i bygden. Finansieringen har löst sig efter att byalaget och hembygdsföreningen tillsammans sökt både Leader-bidrag och bygdemedel ur en lokal fond.

– Nu är knappt en miljon kronor på väg in till oss. Att vi kan börja utveckla bygden snart igen är underbart. De här projekten kommer nog att ge fyra, fem arbetstillfällen under en period, säger Göran Johansson, ordförande i Resele IF.

Starta kooperativ

De som vill starta ett kooperativ eller en ekonomisk förening kan kostnadsfritt konsultera Coompanion, en rådgivningsorganisation med regionalt styrd verksamhet. Coompanion, som har ekonomiskt stöd från Tillväxtverket, arbetar för synliggörande av social ekonomi och agerar i nätverk med andra aktörer för lokal näringslivsutveckling.

– Om man har en företagsidé är det utmärkt att anlita Coompanion för att få hjälp på traven, säger Lotti Jilsmo.

Hon menar att det som kooperativ kan vara okej med banklån eftersom borgensåtagandet då sprids på en större mängd personer. Ideella föreningar bör dock undvika en sådan sak.

Läs också: 3 olika projekt – 3 sätt att finansiera (exklusivt för LRF-medlemmar)

Tänk på det här när du söker pengar

1. Var tydlig med vilket syfte projektet har. Om målet är väl definierat blir arbetet med att få fram pengar enklare.

2. Var beredd på att behöva ändra lite i förutsättningarna. Finansiärer kan komma med förslag på justeringar i grundplanen som gör att ni måste anpassa er lite längs vägen.

3. Se till att projektet har ordentlig lokal förankring. Då är det lättare att få med finansiärer.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen