Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 oktober 2017

Fram med skyffeln – första snön drar in

Nu är det dags – en försmak av vintern har dragit in över delar av landet. Och det finns möjligheter att den snö som faller fylls på redan under helgen.

 Dags att plocka fram snöskyffeln i dag?
Dags att plocka fram snöskyffeln i dag? FOTO: Mostphotos

Ett rejält nederbördsområde ligger just nu under stora delar av Sverige. De flesta får regn och rusk, men på sina håll är det snö som faller.

Upp till 15 centimeter

De områden som får snö är främst norra Värmland, Dalarna, Härjedalen och Jämtland. SMHI räknar med att 5–10 centimeter snö kommer att falla, på sina håll så mycket som 15 centimeter fram till onsdag morgon.

Under tisdagseftermiddagen utökade SMHI sin klass 1-varning om snöfall till att även gälla delar av Hälsingland, Medelpad Ångermanland och södra Västerbotten.

– Men det är i de nordligare delarna som snön kommer att ligga kvar. I Värmland och södra Dalarna är det fortfarande för milt i marken, säger Angelica Lundberg, meteorolog på SMHI.

Läs också: Kallt i huset just nu? 6 saker kan du göra åt det

Snö som faller före den 10 november räknar SMHI som tidigt snöfall. Då är ribban lägre för att SMHI ska gå ut och varna. Det vanligaste är att det kommer omkring 2 centimeter vid tidiga snöfall. Årets snö kommer ovanligt tidigt, och är alltså ymnigare än vanligt.

Besvärligt väglag

Och den som ska ut på vägarna har anledning att ta det extra försiktigt.

– Under morgontimmarna på onsdagen kan det nog bli knöligt väglag. Framåt torsdagen ser det ut att klarna upp i området och då kommer vi nog att gå ut med en halkvarning, säger Angelica Lundberg.

Under resten av veckan kommer temperaturerna i området att ligga runt nollan, så det återstår att se hur länge snön ligger kvar. Men framåt helgen ser ett nytt snöområde ut att dra in över samma region.

Varning för starka vindar

SMHI klass 1-varnar också för kuling i landets farvatten. På Gotland kan det bli ganska besvärligt väder med starka vindar och regn.

Läs också:Dubbar eller dubbfritt – vilket passar dig bäst?Väderläget:Här kan du hålla koll på SMHI:s vädervarningar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen