Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 augusti 2021

Från Sverige-resan: Bohuslän lockar med fantastiska smaker från havet

Bohuslän lockar med hav och bad, men också med en hel del mat och dryck. Från Sverige-resan gör en rundtur på västkusten och Land och Från Sverige ser tillsammans till att du inte missar godbitarna i väst.

 Sill i alla smaker hittar du i Bohuslän, gott på många sätt!
Sill i alla smaker hittar du i Bohuslän, gott på många sätt! FOTO: Katarina Ekeström

Havet syns överallt i Bohuslän och det bidrar till en hel del av matkulturen också. Vad kan vara bättre än att smaka på den oemotståndliga sillen? Klädesholmen når du förstås med hjälp av båt, men det går också att ta bron från Tjörn. Här har det jobbats med sill sedan 1500-talet och det har gett unika kunskaper om hur man lägger in denna fisk på bästa sätt. I dag är Klädesholmen varumärket där familjer på ön samlats för att skapa en modern verksamhet och ändå ha kvar sin långa tradition. Man tillverkar även pastejer och rom, men det är sillen som står i centrum. Här görs traditionella inläggningar som matjessill, löksill och senapssill, men också mer nyskapande smaker som cajunsill och svart vinbärssill. Suveränt gott

Musslor på varje tallrik

 Musslor - en utsökt delikatess som borde njutas oftare.
Musslor - en utsökt delikatess som borde njutas oftare. FOTO: Istock

Havet är också centralt i Scanfjords verksamhet. Här har det odlats musslor sedan 1979 och man är i dag Sveriges i särklass största producent av musslor. Produktionsanläggningen ligger i Mollösund på Orust och där har också fiskebåtarna sin hamn. Här rensas och paketeras färska blåmusslor året runt.

Ratad kräfta blev delikatess

 Bohuslän bjuder på underbara havskräftor bland alla goda skaldjur.
Bohuslän bjuder på underbara havskräftor bland alla goda skaldjur. FOTO: Istock

Havskräftor gör att det vattnas i munnen hos många av oss. Men så har det inte alltid varit. Fram till 1930-talet var havskräftan en ganska ovälkommen fångst bland fiskare och det fanns ingen efterfrågan bland konsumenter. Men efter andra världskriget förändrades det och i dag är det många som vill passa på att smaka på dessa havets läckerbitar under ett besök längs västkusten. Havskräftor brukar finns att köpa längs hela kusten. En av butikerna som lockar med havskräftor är En Bohuslänsk Deli som du hittar på Orust och också har butiker i Ellös och Roteviksbro. Utöver kräftorna säljer man även krabbor, räkor och en hel del fisk. Så klart!

Korvkultur med humor

 Korv med både smak och humor.
Korv med både smak och humor. FOTO: Rydbergs chark

I Uddevalla hittar vi Nya Rybergs Charkuteri. Företaget har sina rötter så tidigt som 1895, då grundaren Karl Adolf Ryberg tyckte att det saknades välsmakande charkprodukter i hemtrakterna. Högkvalitativt, färskt kött från närliggande gårdar, egna kryddblandningar och ett pålitligt hantverk är grundstenarna i verksamheten än i dag. Men tiden har produkterna blivit allt fler, och närheten till Göteborg och dess speciella humor återspeglar sig till exempel i korven Tjörnizo. De gör också Uddevallare och Lysekilare för den som vill smaka lokal korv! Och det vill man ju!

Pizza med lokal smak – tjoho!

På Tjörn och närmare bestämt Bleket får man bege sig till för att besöka Lottas Bak & Form. Här fokuseras det på en rad olika brödsorter och från fiket kan man se bagarna i full färd med att skapa fler bröd. Det går även att prova deras surdegspizza som bara har toppning med lokal anknytning. Närproducerad pizza – det är grejer det!

Sött med bra effekt

Honung blir alltmer populärt och det har man tagit fasta på vid Tavlebords Honungsgård på Orust. Här finns både ett kafé och en gårdsbutik, och den som är riktigt intresserad kan till och med gå på en bisafari för att lära sig mer om binas viktiga roll i vårt samhälle. Pollinering du vet!

Äggost – har du smakat?

Äggost låter väl spännande? Den har sitt ursprung i Danmark och spreds i det som i dag är södra Sverige under 1700-talet. Under mitten av 1900-talet hade äggosten nästan helt försvunnit och bland annat ersatts av ostkaka. Men i Bohuslän finns några producenter kvar.

En vanlig metod för att ta fram äggost är att värma så att den nästan koagulerar. Då tillsätts surmjölks-äggblandningen och värmen får stiga tills massan skär. Därefter hälls ostmassan i en ofta dekorerad äggostform.

En lokal delikatess som ofta görs på lokal mjölk – då är den som godast!

Föregångare i det moderna öl-Sverige

 En modern klassiker - som smakar gott!
En modern klassiker - som smakar gott! FOTO: Systembolaget

Antalet bryggerier växer snabbt i Sverige. I dag finns det över 400 stycken och ett av de äldsta hantverksbryggerierna hittar vi i Grebbestad. Grebbestads Bryggeri grundades redan 1995 och deras öl finns på Systembolag runt om i landet. Den som vill kan också hitta deras starköl på lokala krogar och folköl i matvarubutiker. Bryggeriets Lunator bryggs bara en gång per år och är en sällsamt god öl – smaka om du hittar den.

Gårdsbutiker – smakfullt överallt

Röe Gård en bit norr om Lysekil lockas det med ett brett utbud. Gårdsbutiken är placerad i ett magasin från 1800-talet. Där säljs bland annat egenproducerade marmelader, fröknäcke och müsli. Från systergården Klevs Gård i Bovallstrand kan man även erbjuda ägg, rapsolja och linfrön. Hela länet är för övrigt fylld med fina gårdsbutiker – se till att njuta av många godsaker!

Gröna gårdar – fint kött från lokala bönder

 Bästa köttet hittar du hos Gröna gårdar - lokalt med fina smaker.
Bästa köttet hittar du hos Gröna gårdar - lokalt med fina smaker. FOTO: Istock

Gröna gårdar ser till att leverera högkvalitativt kött direkt hem till kunden och de har gjort så sedan 2001 – 20-årsjubileum i år alltså! Gårdarna ligger framför allt i västra Sverige och på Gröna gårdars hemsida kan du botanisera kring alla olika köttprodukter och blanda själv eller köpa köttlådor.

Smart och tydligt visar Gröna gårdar också var köttet kommer ifrån, bra för den medvetna konsumenten!

FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen