Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 januari 2021

Fredagsmysets kung ska bli ännu svenskare

ANGERED

Största producenten av chips i Sverige är Estrella. Den ökande produktionen gör att den svenska potatisen inte räcker till.

- Vi letar efter fler svenska gårdar som vill odla chipspotatisen, säger marknadschefen Sofi Randén.

 Sofi Randén konstaterar att Estrella jobbat hårt med både hälsofrågor och miljöfrågor de senaste åren
Sofi Randén konstaterar att Estrella jobbat hårt med både hälsofrågor och miljöfrågor de senaste åren FOTO: Ronny Karlsson

Svenskarna älskar verkligen chips och andra snacks. Det räcker att titta på matvarubutikernas hyllor för att se vilket utbud det finns. Försäljningen ökar också hela tiden.

– Snacksmarknaden har tredubblats på 23 år, så det är en spännande utveckling, säger Sofi Randén.

Estrella grundades 1957 av entreprenören Folke Andersson, som provat chips under en boxningsmatch i New York och ville ta produkten till Sverige. I dag har hans vision utvecklats till ett företag med drygt 200 anställda och med en fabrik i Angered utanför Göteborg.

Totalt produceras det ca 14 000 ton chips varje år vid fabriken och företaget har i dag tyska ägare i form av familjeföretaget Intersnack Group.

– Vi använder potatis från Sverige men även utländsk, främst från Danmark. Vi söker efter fler svenska producenter som vill odla speciella sorter av chipspotatis, säger Randén.

Det går åt cirka tre kilo potatis för att producera ett kilo chips. Framför allt är det vatten som försvinner under processen.

 Efter att chipsen friterats börjar de se ut som de gör som slutprodukt i påsarna. Sofi Randén säger att hon smakar på chips nästan varje dag.
Efter att chipsen friterats börjar de se ut som de gör som slutprodukt i påsarna. Sofi Randén säger att hon smakar på chips nästan varje dag. FOTO: Ronny Karlsson

Estrella sätter hållbarheten främst

Under senare år har Estrella jobbat mycket med både innehåll och processer för att skapa mer hälsosamma chips och även sätta miljö och hållbarhet i fokus.

Till exempel är chipsen numera helt fria från palmolja och salthalten i chipsen har minskats.

– Vi använder en kombination av solrosolja och rapsolja, vi vill inte ha mättade fetter i våra chips. Det finns så många myter om chips, om att det är så mycket salt och att vi använder transfetter och det är inte sant. Det är inte hälsokost men det är inte så illa som många verkar tro, säger Randén.

Det har också uppmärksammats en del i media att chips innehåller akrylamid, som är ett cancerframkallande medel. Här menar Randén att mängderna i deras chips är väldigt låga.

– Det är ett ämne som finns även i en hel del annan mat, men det är chipsen som fått uppmärksamhet. Våra värden ligger långt under det som EU tillåter och jag skulle säga att det är i princip obefintliga mängder.

Läs också: På Angelikas gård ska både människor och djur må bra

 Efter att ha skurits och friterats går chipsen på band vidare mot kryddning.
Efter att ha skurits och friterats går chipsen på band vidare mot kryddning. FOTO: Ronny Karlsson

Ingen potatisskalning – mindre matsvinn

2014 slutade Estrella att skala potatisen, och det har medfört mindre matsvinn under tillverkningsprocessen. Dessutom är målet att ta bort det klassiska snacks-emballaget senast år 2022.

– Vi arbetar för att införa ett återvinningsbart material, vi håller på med att testa olika material och det ser ljust ut, säger Randén.

En vanlig fråga är varför man använder så stora påsar när den ändå bara är halvfull när den köps av konsumenter. Men det har en förklaring.

– När påsen försluts måste det gå snabbt i samband med förpackningen och då får det inte finnas några chips ända uppe vid kanten. Sedan är påsarna fyllda till en större del när de förpackas, sedan trycks chipsen ihop en del under transport, säger Randén.

 Cirka 15 000 ton chips produceras det varje år vid fabriken i Angered.
Cirka 15 000 ton chips produceras det varje år vid fabriken i Angered. FOTO: Ronny Karlsson

Nyheter två gånger per år

Nya smaker har blivit en viktig del av marknadsföringen av chips. Även Estrellas lägger mycket tid på att ta fram nya smaker, men det kommer faktiskt bara ut nyheter bland chipsen två gånger per år på butikshyllorna.

– Det är de fönstren vi har att jobba med när det gäller nylanseringar, det är helt uppstyrt.

Men även om nya smaker lockar, så är det de mer klassiska chipsen som säljer bäst. Estrella grillchips har funnits med sedan 1967 och är fortfarande det näst bäst säljande smaken. Allra populärast är sourcream onion.

– Vi är ganska konservativa i Sverige trots alla nya smaker, säger Randén.

Äter chips varje dag

Hon konstaterar att hon äter chips i princip varje dag, men då i små mängder. En del av konsumtionen handlar just om att vara med och prova de nya smaker som ska tas fram på chipsen.

Producenterna av mat och dryck har blivit många fler i Sverige på senare år, och det gäller även för chipsen. Det finns i dag flera mindre producenter som utmanar de största som Estrella, OLW och Pringles.

Chips av linser – succé

De så kallade premiumchipsen, som är grytfriterade, är en viktig satsning även för Estrella som säljer bra av sina Västkustchips.

Men en ännu större succé är deras linschips.

– Vi lanserade dem 2017 och visste inte riktigt hur det skulle gå. Men det blev ett helt nytt segment. Vi hade beräknat att vi skulle göra 60 ton linschips under det första året, men det blev 600 ton. Nu gör vi 1000 ton linschips på ett år och det är helt otroligt, säger Randén.

Det återstår förstås att se om chipskonsumtionen kommer att fortsätta att växa, men mycket tyder på det. Om Estrella får som de vill kommer det dessutom att ske med mer svensk potatis i framtiden.

– Det är absolut en ambition, säger Sofi Randén.

 Svenskarna är ett chipsätande folk!
Svenskarna är ett chipsätande folk! FOTO: iStock/OLW/Gårdschips/Estrella

Fakta – Så blir chipsen till

Estrellas chips görs på potatis från Sverige men även utländsk och då främst från Danmark. Den speciella potatisen innehåller så mycket stärkelse att den inte mjuknar om du kokar den.

Potatisen lagras i södra Sverige och när den kommer till Estrellas fabrik i Angered placeras den mörkt för att den inte ska börja att gro. Det först steget från potatis till chips är rengöring.

Efter rengöring är det dags att skära potatisen i tunna skivor. Här får chipsen, med hjälp av cylindrar som har knivar med olika utformning, den rätta formen/ räfflingen. Numera skalas inte potatisen vilket gör att det blir mindre matsvinn i processen.

Den nyskurna potatisen hamnar därefter i fritösen där tiden är olika för olika chips. Här får chipsen sin fasta form och efter att ha passerat en laser som läser av och städar bort till exempel brända chips, börjar skivorna likna det vi köper i butik.

Men en viktig del är kvar och det är kryddningen. Här transporteras chipsen genom en maskin där kryddningen blir jämn och lagom stark. Efter kryddning vägs chipsen så att det blir rätt mängd i varje påse. Och påsarna, ja de är inte påsar från början utan kommer på en rulle och påsarna skapas precis innan det är dags att fylla chipspåsarna, försluta dom och låta dom resa vidare mot butkshyllorna.

Fakta – Tre andra chipsproducenter i Sverige

Svenska Lantchips

Grundades 1991 i Dalsland och grundades av Signhild Arnegård Hansen, Michael Hansen och Robert Arnegård. Företaget samarbetar med potatisodlare från hela landet.

Bjärechips

Företaget från Bjärehalvön grundades 2011 och använder såväl potatis som rapsolja från lokala odlare.

Gårdschips

Grundades 1994, har sin bas i Laholm och gör chips på potatis från halländska odlare.

Fakta – Chipsets historia

Det finns olika uppgifter om när och var de första chipsen tillverkades. Klart är i alla fall att det skedde i USA under första halvan av 1800-talet. Till en början serverades chipsen med kniv och gaffel och åts som pommes frites.

Runt år 1900 började chips att tillverkas i större skala och började de att dyka upp i butiker.

1929 uppfanns fritösen och det betydde mycket för chipsens utveckling. Nu började produktion i större skala och med nya förpackningar fick chipsen också bättre hållbarhet.

1957 kom chipsen till Sverige. Folke Andersson hade smakat chips under en boxningsmatch i New York och bestämde sig för att ta produkten till Sverige. Det var starten för företaget Estrella.

1962 var det premiär för de första kryddade chipsen. Det skedde i Storbritannien där det lanserades chips med ost- och löksmak. Det blev början på en massa experimenterande med smaker och det är något som det fortfarande jobbas mycket med hos chipstillverkarna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen