Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 november

Fridtjof och Ann-Katrin driver succéföretag hemma i garaget

Simonstorp

Mobiltäckningen är skakig här i byn Simonstorp i värmländska Sunne. Ändå lyckas Fridtjof Buck och sambon Ann-Katrin Störmer driva en framgångsrik webbhandel från sitt garage. Och sjöutsikten är en daglig bonus.

 Fridtjof Buck och Ann-Katrin Störmer driver tillsammans webbföretag bucken.se, hemma från garaget i värmländska Simonstorp.
Fridtjof Buck och Ann-Katrin Störmer driver tillsammans webbföretag bucken.se, hemma från garaget i värmländska Simonstorp. FOTO: Jeanette Dahlström

När vi parkerar på uppfarten möts vi av en ivrigt skällande hund, den två år gamla australian shepherdtiken Lilli.

Mitt emot huset glittrar det i sjön Tvällen och i bakgrunden syn milsvid, grön barrskog.

I denna lugna, natursköna omgivning i Simonstorp nära Gräsmark, i Sunne kommun, både bor och arbetar Fridtjof Buck och Ann-Katrin Störmer.

De visar vägen in i företagslokalen, ett ombyggt garage på över 100 kvadratmeter som ligger snett bakom det välskötta tegelhuset.

– Här är det lugnt och gott och man får jobba i fred. Alla vill ju ha många kunder som kommer, men för mig är det nästan tvärtom, säger Fridtjof och ler.

Effektiv arbetstid

 Att kontoret mitt i skogen, utan fysiska kundbesök, gör faktiskt verksamheten mer effektiv, menar Fridtjof.
Att kontoret mitt i skogen, utan fysiska kundbesök, gör faktiskt verksamheten mer effektiv, menar Fridtjof. FOTO: Jeanette Dahlström

Det lite kryptiska uttalandet åtföljs av en förklaring. Eftersom paret driver en webbutik sköts nästan allt över internet, och med en avlägsen belägen, fysisk lokal kommer det väldigt sällan kunder hit.

– När någon klickar hem en vara kan vi packa det på någon minut, så det blir väldigt effektiv arbetstid, förklarar han.

Det ser han som en av de stora fördelarna med att driva webbhandel från landsbygden.

Han slår sig ner på en av kontorsstolarna som står framför de totalt sex olika datorskärmarna och Ann-Katrin drar fram en stol intill honom.

Läs också: Erik bygger ett helt litet bostadsområde på sin egen tomt

 Hundvänligt. Tiken Lilli, ligger under skrivbordetoch väntar på att matte Ann-Katrin ska jobba klart.
Hundvänligt. Tiken Lilli, ligger under skrivbordetoch väntar på att matte Ann-Katrin ska jobba klart. FOTO: Jeanette Dahlström

Hundarna rullar ihop sig invid de takhöga fönstren som vetter mot sjön.

– Jag hade tänkt fortsätta plugga efter studenten, men började i stället utforska internethandel. Började med två enklare produkter, en hävert och en vindstrut, för att lära mig processen hur man startar och sköter ett företag, berättar han.

Det var 2012 och ett år senare började han inrikta sig mot att i liten skala sälja värmekläder som drivs av litiumbatterier.

Egen design

 Fritdjof gjorde egna modifieringar av värmekläderna, så att det till slut blev hans eget varumärke.
Fritdjof gjorde egna modifieringar av värmekläderna, så att det till slut blev hans eget varumärke. FOTO: Jeanette Dahlström

Fridtjof såg snart vilka utvecklingsmöjligheter som fanns och började göra egna modifieringar vilket till slut blev hans eget märke och design.

Köpare är jägare, ryttare, poliser, väg- och byggarbetare, kranförare och andra som är mycket ute i kyla.

Företagandet har inte bara gett Fridtjof chansen att bo där han själv vill, utan också att styra över sin tid och anpassa sin arbetsdag efter dagsform.

 Fridtjof uppskattar att kunna gå ifrån en stund och vila, när hans kroniska magsjukdom ger värk.
Fridtjof uppskattar att kunna gå ifrån en stund och vila, när hans kroniska magsjukdom ger värk. FOTO: Jeanette Dahlström

Sedan många år tillbaka lever han med kroniska magsmärtor.

– Blir det för stressigt stänger jag bara ner datorn en stund och går ut. Jag tror att det finns många som begränsas i vardagen just på grund av kroniska smärttillstånd. Jag vill gärna förmedla att man inte behöver vara någon supermänniska för att lyckas med ett bra liv ute på landet med eget företag, säger han.

Njuter av naturen

 Naturskönt. Nedanför huset och företaget ligger sjön Tvällen där de kan ta en paus på bryggan eller en båttur.
Naturskönt. Nedanför huset och företaget ligger sjön Tvällen där de kan ta en paus på bryggan eller en båttur. FOTO: Jeanette Dahlström

Både han och Ann-Katrin njuter av arbeta på en naturskön plats som denna. Bristen på fysiska besök upplever de sällan som negativt.

– Det är en sådan frihet att arbeta som vi gör. Vi kan ta en paus mitt på dagen på vintern för att ta en skidtur och sedan jobba längre under de mörka timmarna, säger Ann-Katrin.

– Ja, för mig har nettoproduktiviteten blivit bättre. Om jag kan pausa när jag behöver så kan jag sen arbeta mer effektivt. Att sitta vanliga kontorstider och bryta mitt i ett flow blir inte lika produktivt, menar Fridtjof.

 Handskar och strumpor med inbyggd värmekälla i form av litiumbatterier, för personer som måste vistas utomhus länge.
Handskar och strumpor med inbyggd värmekälla i form av litiumbatterier, för personer som måste vistas utomhus länge. FOTO: Jeanette Dahlström

Hyllorna i lokalen är välorganiserade och varje komponent har en egen plats. Går en del sönder så byts bara den trasiga detaljen ut istället för att hela produkten slängs.

På hyllorna framför skrivborden står handskar och strumpor på display och ett nytt underställ är upphängt mitt i lokalen.

– Jag är egentligen otroligt ointresserad av kläder och mode generellt och använder oftast second hand, skrattar Fridtjof.

Ann-Katrin träder in

 Ann-Katrin ser till att dagens leveranser av paket skickas i väg.
Ann-Katrin ser till att dagens leveranser av paket skickas i väg. FOTO: Jeanette Dahlström

Han intresserar sig mer för tekniken i kläderna och att de är bekväma och varma.

För tillfället sköter Ann-Katrin mycket av den dagliga verksamheten, medan Fridtjof bygger om källaren i bostadshuset för att det ska fungera som mellanlager.

– Jag får passa mig, hon har nu inte bara tagit över mitt skrivbord utan börjar också få bättre koll än mig på vissa saker, ler Fridtjof mot Ann-Katrin.

 Fridtjof och Ann-Katrin delar intresset för friluftsliv och tar ofta långpromenader med sina hundar.
Fridtjof och Ann-Katrin delar intresset för friluftsliv och tar ofta långpromenader med sina hundar. FOTO: Jeanette Dahlström

Ann-Katrin kommer från Tyskland och hennes föräldrar hyrde ett fritidshus av Fridtjofs mamma i flera år.

– Vi började umgås allt mer genom skidåkning och vandring när de var på semester i Sverige. På Arvika hamnfest blev vi till slut ett par år 2019, säger Fridtjof.

Så hur kan det fungera att driva en webbhandel mitt i skogen där den mobila mottagningen är nästintill obefintlig? Jo, genom att byn har fått fiberkabel och ligger nära en landsväg.

Skickas med postbilen

 Företaget har växt så mycket att paret nu måste bygga ett nytt mellanlager i källaren. En truck klarar lyften från hyllorna högst upp.
Företaget har växt så mycket att paret nu måste bygga ett nytt mellanlager i källaren. En truck klarar lyften från hyllorna högst upp. FOTO: Jeanette Dahlström

Paketen skickas med postbilen som passerar regelbundet och kommunikationen utåt sker främst via mejl och videomöten.

– I början var det kanske lite sura miner att vi bara gick att nå via mejl, men idag är det ingen som reagerar på det. Skulle strömmen ligga nere behöver vi dock använda mobilen och stå uppe vid carporten för att kunna jobba. Men nuförtiden blir det sällan strömavbrott, säger Fridtjof.

Ända sedan starten har han använt sig av samma klädleverantör och trots att företaget nu är inne på sitt tionde år så har de aldrig träffats fysiskt, utan bara online.

Läs också: Succé för Fridas lyxiga bakverk i gårdsbutiken

 Totalt sex skärmar är i gång samtidigt för att sköta beställningar, logistik med mera.
Totalt sex skärmar är i gång samtidigt för att sköta beställningar, logistik med mera. FOTO: Jeanette Dahlström

Fridtjof berättar att många boende i området upptäckte vilka möjligheter som fanns att arbeta på distans under pandemin och att flera också fortsatt efteråt.

– Det är en frihet att kunna utföra sitt arbete via fibernätet. Det ger fler möjligheter att faktiskt bo där de vill och samtidigt sparar det på miljön när vi slipper onödiga bilresor.

Egentligen är just läget på landsbygden som gör företagandet möjligt.

– Det är så mycket billigare att bo och leva här så du behöver inte dra in lika mycket pengar för att gå runt, säger Fridtjof.

I trädgården som runt huset har odlar de grönsaker och gräsmattan har fått ge vika för både växthus och hönshus.

Odlar och har höns

 Fridtjof och Ann-Katrin vid hönshuset, med två av deras små dvärgsilkeshöns.
Fridtjof och Ann-Katrin vid hönshuset, med två av deras små dvärgsilkeshöns. FOTO: Jeanette Dahlström

Dvärgsilkeshönsen kacklar till när hundarna kommer för nära gallret. Snart övergår de små svarta hönorna istället till att picka intill majsen i grönsakslandet.

– Vi har börjat ta vara på allt mer av det vi odlar och lär oss under tiden. Det blir mycket att testa sig fram men jag kan i alla fall konstatera att mina kroniska magbesvär har blivit bättre i takt med att vi har odlat mer eget. Det plus möjligheten till en mer stressfri arbetsdag har hjälpt mig mycket, berättar Fridtjof Buck.

Driver företaget tillsammans

Namn: Fridtjof Buck och Ann-Katrin Störmer.

Ålder: 30 och 25 år.

Bor: Villa i Simonstorp, Sunne

Familj: Varandra och hundarna Tera och Lilli.

Yrke: Fridthjof är grundare av webbutiken bucken.se som specialiserar sig på värmekläder. Ann-Katrin jobbar tillsamman med honom på Bucken, med allt från marknadsföring och kundservice till utvecklingsplanering och lagerhantering.

Intressen: Våra intressen är ganska lika och vi gillar vandring, cykling, campa i naturen, trädgårds- och snickeriarbeten.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen