Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 november 2019

Frillesås satsar på bandy mot alla odds

Frillesås

Det geografiska läget kanske borde göra det omöjligt för Frillesås BK att spela bandy. Men laget från den lilla orten på västkusten struntar i det och förbereder sig nu för den andra säsongen i högsta serien.

 Ordföranden Lars-Johan Svanström tror att Frillesås BK ska fortsätta att klara sig kvar i bandyns elitserie.
Ordföranden Lars-Johan Svanström tror att Frillesås BK ska fortsätta att klara sig kvar i bandyns elitserie. FOTO: Ronny Karlsson

I takt med att vintrarna blivit mildare har det också blivit svårare att bedriva vintersporter i Sverige. En sport som drabbats är bandyn, där räddningen för många klubbar har varit de hallar som byggts.

I Frillesås, beläget i norra Halland och en dryg halvtimma med bil från Göteborg, finns ingen hall, men däremot en närhet till havet som gör klimatet lite extra varmt. Det borde med andra ord nästan inte vara möjligt att ha ett lag som spelar i elitserien, men Frillesås BK har det ändå.

 Till den kommande säsongen väntar nya omklädningsrum för lagen.
Till den kommande säsongen väntar nya omklädningsrum för lagen. FOTO: Ronny Karlsson

Snacket på stan handlar om bandyn

– Vi har valt att se det som en möjlighet i stället för ett problem. Här får folk uppleva bandy utomhus precis som förr i tiden och lagen som kommer hit gillar vårt koncept, säger Frillesås ordförande Lars-Johan Svanström.

Läs också: Vendels bygdegård satsar stort på e-sport

Han kommer själv från Västanfors, som är ett klassiskt bandysamhälle. Det intresset tog han med sig till västkusten där han nu är ordentligt engagerad. Engagemanget är han inte ensam om. Det bor drygt 3 000 personer i Frillesås och publiksnittet under förra säsongen låg på 800 personer.

– Vi har tagit hem lite spelare som är uppväxta här, och det gillar folk. Det pratas bandy i bygden och de gillar när de känner igen efternamnen på spelarnas ryggar.

 Kafeterian är förstås inredd i lagets färger, och snart väntar kaffe och hembakat fikabröd för publiken.
Kafeterian är förstås inredd i lagets färger, och snart väntar kaffe och hembakat fikabröd för publiken. FOTO: Ronny Karlsson

Laget gick upp i elitserien

Det var just de lokala killarna som blev avgörande när klubben mot alla odds gick upp i elitserien under våren 2018. Bröderna Mattias och Fredrik Johansson hade spelat i Villa respektive Kungälv, men valde att flytta hem för att ta sin moderförening till den högsta eliten för första gången.

– Det ramlade på plats för oss när de kom hem och intresset var på topp. Det blir stort intresse och lite patriotiskt med spelare från bygden, säger Svanström.

 Slutresultatet 3-2 mot Nässjö i våras innebar att Frillesås BK klarade sig kvar i elitserien. Siffrorna står kvar än i dag på resultattavlan.
Slutresultatet 3-2 mot Nässjö i våras innebar att Frillesås BK klarade sig kvar i elitserien. Siffrorna står kvar än i dag på resultattavlan. FOTO: Ronny Karlsson

Men inte nog med att man gick upp i elitserien, laget klarade sig också kvar i våras efter kvalspel och nu väntar en andra säsong i elitserien.

Får träna i trånga ishallar

 Bengt Wiklander har varit engagerad i Frillesås BK sedan han var tolv år. Nu sköter han slipningen av a-lagets skridskor och säger att han lägger ner tiden för att det finns en kärlek till sporten.
Bengt Wiklander har varit engagerad i Frillesås BK sedan han var tolv år. Nu sköter han slipningen av a-lagets skridskor och säger att han lägger ner tiden för att det finns en kärlek till sporten. FOTO: Ronny Karlsson

En säsong där man precis som tidigare ligger långt efter de bästa klubbarna när det gäller förberedelser. Den enda bandyhallen i närheten finns i Surte, men där är det oftast fullbokat. I stället blir det trånga ishallar som får duga under försäsongen. Det kan jämföras med ett fotbollslag som får göra sin försäsong på en handbollsplan.

– Vi brukar få is i månadsskiftet oktober-november, men ibland har det tagit till slutet av november. Förbundet är snälla och låter oss börja med lite bortamatcher så vi får tid på oss att få is, säger Svanström.

Populär ungdomsverksamhet

Framgångarna för a-laget har också haft positiva effekter för andra lag. Numera finns det flera ungdomslag och i samarbete med Sunvära, som delar hemmaplan med Frillesås, lyckas man locka både killar och tjejer som vill prova på bandy. Detta trots att det väntar regn eller blåst ganska ofta under träningar och matcher.

 En hel del medaljer och pokaler har det blivit genom åren. Men den största bedriften var när a-laget tog steget upp i elitserien.
En hel del medaljer och pokaler har det blivit genom åren. Men den största bedriften var när a-laget tog steget upp i elitserien. FOTO: Ronny Karlsson

Helt lätt att få hjälp med en hall eller bättre förutsättningar under hösten är det inte för Frillesås. Medan själva orten ligger i Kungsbacka kommun, ligger nämligen arenan i Varbergs kommun.

– De får inte satsa pengar på sådant i en annan kommun, och för Varbergs kommun är det ju inte så intressant med ett lag från Kungsbacka. Men nu får vi nya omklädningsrum i alla fall, säger Svanström.

Läs också: Julens saftigaste revbensspjäll – recept!

Milt klimat påverkar matcherna

 Det blev storförlust mot Edsbyn i premiären förra säsongen. Men Mattias Johansson gjorde då klubbens första mål i elitserien och den bollen fick följa med hem.
Det blev storförlust mot Edsbyn i premiären förra säsongen. Men Mattias Johansson gjorde då klubbens första mål i elitserien och den bollen fick följa med hem. FOTO: Ronny Karlsson

I stället för att klaga på de förhållanden som råder har Frillesås bestämt sig för att vända det till sin fördel. De flesta lagen spelar sina matcher i hallar där det är perfekta förhållanden och alltid bra is.

I Frillesås kan det regna, snöa och blåsa och isen är inte alltför sällan lite knottrig och ojämn.

– Vi är ju vana med det, så det är en fördel. Förra säsongen var det kanske lite för bra väder, det var uppehåll hela tiden. Det vore bra för oss om de bästa lagen fick komma hit och spela lite vattenpolo på isen, säger Svanström med ett skratt.

Kanske är det just det naturliga och utomhusupplevelsen som gör att allt fler företag också förlägger egna evenemang med kunder till just bandyplanen.

Dessutom kan den som vill se den klassiska bilden av en bandypublik med glögg i portföljen faktiskt få uppleva det på riktigt när Frillesås spelar.

Inspireras av topplaget Hammarby

– Om Kungsbacka någon gång skulle bygga en bandyhall kommer de att vilja ha den centralt, och där vill inte vi spela. Många som kommer hit älskar att det är precis som det är, säger Svanström.

Nu återstår att se om ännu en försäsong på ishockeyrinkar räcker för att klara laget kvar i elitserien en säsong till. Klart är i alla fall att Frillesåsborna kommer att stötta sitt lag även denna vinter.

– Vi vill ta ett steg till och slippa spela kval för att hänga kvar. Hammarby har ingen hall och de har i många år varit bland de bästa lagen i landet. Vi ser det som inspiration, avslutar Svanström.

Läs också: Så tar du hand om din azalea

Frillesås BK

Bildad: 1960.

Hemmaplan: Sjöaremossen (i Varbergs kommun).

Nyckelspelare: Bröderna Mattias och Fredrik Johansson, uppväxta i bygden och nu tillbaka efter att ha spelat i elitserielag i många år.

Största framgång: Att ta steget upp i elitserien våren 2018, samt att hänga kvar i samma serie våren 2019. Laget är det första någonsin från Halland som spelar i den högsta divisionen.

Första elitseriesegern: Togs 19 november 2018 då man på hemmaplan besegrade IFK Motala med 3-0.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen