Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 augusti

Titta in i Sveriges enda grusvägskrog

Västerå

Susanne och Erik såg potentialen i den nedlagda butiken vid grusvägen. Nu har strömmar kunderna till deras Grusvägskrog & Vinbar

 Mitt ute på landsbygden, i Timrå kommun, driver Erik och Susanne Molin sin grusvägskrog.
Mitt ute på landsbygden, i Timrå kommun, driver Erik och Susanne Molin sin grusvägskrog. FOTO: Anna Thors

För att ta sig ut till Grusvägskrogen kör man flera kilometer efter en grusväg och känslan av att vara ute på landet infinner sig.

Längs med vägen öppnar sig ett vackert landskap med berg, vatten och ängar.

Krog i en gammal affär

 Den gamla butiken har byggts på med en rejäl glasveranda.
Den gamla butiken har byggts på med en rejäl glasveranda. FOTO: Fotograf Sara Magnusson

Man kan riktigt tänka sig hur det är att bo i Västerå. Att få njuta av tystnaden och lugnet varje dag.

När bilmotorn slås av, är fågelkvitter och bäckens brus de enda ljuden som hörs.

– Välkommen till Gamla affären, Sveriges enda Grusvägskrog & Vinbar, säger Susanne Molin.

Hemtrevlig känsla

Hon kommer gående från sin lilla kryddodling som ligger ett par meter från byggnaden. I handen håller hon ett knippe gräslök, som hon ska använda till dagens meny.

Att kliva in i grusvägskrogen är som att kliva in i ett vardagsrum taget direkt ur 40-talet.

Varje bord är unikt. Udda stolar och handbroderade dukar ger en hemtrevlig känsla.

 På charmig udda stolar kan gäster sitta och se ut genom de stora fönstren över grusvägen.
På charmig udda stolar kan gäster sitta och se ut genom de stora fönstren över grusvägen. FOTO: Privat

Ett svagt tickande hörs från moraklockan på väggen, och varje hel och halvtimme klingar den högt.

I ett av hörnen står en färgglad fåtölj, som är populär bland gäster som vill ta kopp kaffe och njuta av en bra bok.

Inreder med retroprylar

 Alla prylar och möbler är från 1940-, 1950- och 1960-talen.
Alla prylar och möbler är från 1940-, 1950- och 1960-talen. FOTO: Sara Magnusson

All inredning är saker som kommer från olika bybor, loppisar eller från Susanne och Eriks egna ägodelar.

– Det var viktigt för oss att behålla 1940-och 1950-talskänslan. Tidsepokens stil och charm som hör till huset, säger Susanne.

Läs också: Janne gör succé med sin klimatsmarta Musselbar

Turister hittar till grusvägskrogen

 Har egen skylt så att turister från både när och fjärran hittar hit.
Har egen skylt så att turister från både när och fjärran hittar hit. FOTO: Fotograf Sara Magnusson

Hon hämtar en kopp kaffe och berättar om hur det hela började.

Hur hon och hennes man, med egna krafter, lyckades med att skapa en vägkrog mitt ute på landsbygden.

Den har tagits emot väl av både bybor och besökare.

– Vi har en hel del turister som besöker oss, det är helt galet hur många som hittar hit, säger hon.

Importerar vin från Italien

 Vinerna i Eriks och Susannes bar importerar de själva direkt från Italien.
Vinerna i Eriks och Susannes bar importerar de själva direkt från Italien. FOTO: Anna Thors

Susanne drev under åtta år en italiensk restaurang i Sundsvall.

Men sommaren 2016 kände hon sig färdig med det och ville satsa på sina andra företag.

– Vi importerar viner från Italien och arrangerar även resor dit. Vi ville satsa mer på de verksamheterna, kunna njuta mer och inte jobba för mycket, berättar hon.

När de sålde restaurangen, bestämde de sig för att flytta ut till sin sommarstuga i Västerå.

Några år senare köpte Erik tomten där den gamla affären i byn stod, för att kunna bygga ett stort garage.

Butiken var förfallen

Varje dag som de byggde på det blivande garaget, såg de affären och hur den hade förfallit. Båda kände att det borde gå att göra någonting av den.

 Flygbild över gården och butiken i dess glansdagar på 1950-talet.
Flygbild över gården och butiken i dess glansdagar på 1950-talet.

Men när Erik under en kvällspromenad, kom med idén om att göra en vägkrog och vinbar av gamla affären slog Susanne bakut.

– Jag sa: ”Du är inte klok, ser du inte hur det ser ut. Det finns inte ens ett golv där”, berättar hon.

Totalrenoverade huset

Men efter bara ett par timmars planering, bestämde sig de två entreprenörerna för att köra. De påbörjade den omfattande renoveringen som skulle ta dem 18 månader och 2 000 arbetstimmar att genomföra.

 Den gamla butiken var i uselt skick och Erik och Susanne fick lägga 2000 arbetstimmar på renoveringen.
Den gamla butiken var i uselt skick och Erik och Susanne fick lägga 2000 arbetstimmar på renoveringen. FOTO: Privat

För att överhuvudtaget kunna gå i huset fick de lägga ut pallar, då det inte fanns något golv kvar. Bara tre väggar och spismuren av tegel stod kvar.

Byborna hjälpte till

 På glasaltanen står en gammal dörr, som en gång var entrédörr till skolan intill. Den fick de av grannen som nu bor i skolan.
På glasaltanen står en gammal dörr, som en gång var entrédörr till skolan intill. Den fick de av grannen som nu bor i skolan. FOTO: Fotograf Sara Magnusson

De har också fått hjälp från byborna, som en sommardag 2018, när Susanne skrev på Facebook att de skulle lägga nytt tak och att de som ville gärna kunde komma och hjälpa till.

– Det kom många, och de som inte kunde snickra hade bakat sockerkaka och fixat lunch. Det var helt underbart, säger hon.

Ingen snobbkrog

 Krogen är en samlingspunkt i byn även på hösten, med mysig vedkamin och läsfåtölj.
Krogen är en samlingspunkt i byn även på hösten, med mysig vedkamin och läsfåtölj. FOTO: Fotograf Sara Magnusson

De var noga med att utbudet skulle passar alla. Det skulle inte vara för dyrt att äta en god bit mat.

De tycker också att det är viktigt att stötta samhället de lever i, och köper sina råvaror i möjligaste mån från de lokala odlarna.

Som de Italienälskare de är, är självklart mycket av menyn inspirerad av den italienska matkulturen.

Under icke coronatider anordnar de fester, kalas, vinprovningar och kickoffer. I år har de fått ändra om rejält i programmet.

Läs också: De öppnade kafferosteri i det gamla järnvägshotellet!

Förra ägarens dotter

 Bredvid fotot på Eriks farföräldrar sitter en bild på Anna, som drev affären mellan 1950-1965.
Bredvid fotot på Eriks farföräldrar sitter en bild på Anna, som drev affären mellan 1950-1965. FOTO: Fotograf Sara Magnusson

De sköter driften själva, tillsammans med personal de tar in på timanställning.

Susanne berättar med ett leende om Birgit, en ur personalen. Det var hennes mamma, Anna, som drev butiken från 1950-1965.

– Det är en underbar känsla att Birgit jobbar här, hon som gick till sin mammas affär varje dag efter skolan, är åter i lokalerna. Varje dag säger hon: ”Nu ler mamma i himlen, över att affären har fått liv igen”.

Vill få bygden att blomma

 Känner för bygden och vill bidra till att den blomstrar.
Känner för bygden och vill bidra till att den blomstrar. FOTO: Anna Thord

Susanne återkommer ofta till att hon och Erik lever sin dröm, de bor vackert och har skapat en plats, där byborna återigen kan samlas.

– Så länge vi orkar och har möjlighet, ska vi vara en motor i att få landsbygden att leva och blomma, säger Susanne.

Så fixade de företaget

Finansieringen: Egna medel, samt viss del EU-stöd från Jordbruksverket.

Marknadsföringen: Sociala medier. Facebook och Instagram. Delaktiga i projekt finansierat av Lantbrukarnas riksförbund, för att synliggöra småföretag inom besöksnäring i Västernorrland.

Omsättningen: Förväntad första år, 2019- mellan 1-1,5 miljon.

Antal anställda: 2 deltid (Erik och Susanne), samt 4 timanställda.

Drömmer om att få vara friska

Namn: Susanne och Erik Molin.

Ålder: 55 och 54 år.

Gör: Susanne driver tre företag tillsammans med sin man Erik, som även arbetar som konsult och projektledare.

Bor: I byn Västerå i Timrå kommun.

Gör: Driver den Gamla affären, en Grusvägskrog & Vinbar som har öppet året runt.

Antalet anställda: Erik och Susanne och vid behov tar de in personal på timmar från bygden.

Drömmer om: ”Kunna arbeta med det vi gillar och i den omfattning vi själv bestämmer, så länge vi orkar och är friska”, säger Susanne.

Motto i livet: Ingenting är omöjligt, det tar bara lite längre tid.

Se mer på hemsidan, Instagram och Facebook

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen