Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 november 2017

Gåsinvasion i Skåne - skrämselkonsulter rycker ut

Skåne har drabbats av en gåsinvasion, där fåglarna genom att äta och trampa orsakar stora skador på grödorna. När jakt inte räcker rycker skrämselkonsulter ut med gasolkanoner och ballong-Hulkar.

FOTO: Mostphotos

Under senhösten beräknas en halv miljon gäss komma till Skåne för att äta, inför vintern, skriver SVT Nyheter. Framför allt har antalet grågäss och vitkindade gäss ökat lavinartat.

Gässen är så många att har blivit ett stort problem för lantbrukare i Skåne. Fåglarna äter upp delar av höstsådden och vid regn trampar de ned skotten.

– Vi har nog aldrig haft så mycket gäss på jordbruksmark som vi har just nu, säger Johan Elmberg, professor i zooekologi vid Högskolan i Kristianstad, till SVT Nyheter.

Fåglarna, som tidigare oftast flyttade vidare under vintern till södra Europa, väljer allt oftare att stanna kvar i Skåne, Danmark och övriga Nordeuropa.

Det finns många metoder att komma tillrätta med fågelproblemet, men ingen är i sig tillräckligt effektiv idag, betonar Johan Elmberg.

Läs mer: Sällsynta fjällgäss på flytt genom Uppland

Locka eller skrämma

Ett sätt är att få gässen dit människorna vill ha dem, betonar han, antingen att locka dem dit det finns mat eller att avskräcka dem från att vara på känsliga grödor.

– Gäss är otroligt smarta djur. De är med andra ord svåra att jaga. Dessutom finns det väldigt många, så om en jägare eller lantbrukare skjuter fem gäss försvinner de en stund och du har fem gäss, men så kommer det tillbaka 2 000 efter ett tag, säger han till SVT.

Läs också: 10 heta ställen att skåda flyttfåglar på hösten

Jakt räcker inte

Jakten här och nu löser inte problemet med att det är många gäss betonar Johan Elmberg.

– För att göra det behöver man samordna jakten och utöka jakten till mycket större områden, säger han till SVT.

Skrämselkonsulenten Göran Frisk arbetar bland annat med gasolkanoner, uppblåsbara hulkar och drakar fästa i metspön för att skrämma bort fåglar från grödorna.

– Det gäller att ha bra fantasi när man ska skrämma fåglar, säger Göran i en intervju med Sveriges Radio, där han framhåller att fåglarna snabbt vänjer sig, så det gäller att variera skrämselteknikerna.

I SVT-inslaget berättar han om en av metoderna, där en Hulkballong reses med hjälp av luft som pumpas in, som tillsammans med en siren som startar ska ge en skrämseleffekt.

Läs också: Totala guiden – så blir du fågelskådare på riktigt

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen