Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 april 2018

Gill på Kärramosse Gård kan bli Hela Sveriges Land-stipendiat

Gill Croona engagerar sig starkt för människor med psykisk ohälsa och har tagit djuren på sin gård till hjälp med rehabiliteringen. Nu är hon en av de fem finalister som kan få utmärkelsen Hela Sveriges Land-stipendium.

 - Det är fantastiskt att se vilken lugnande effekt djuren har, säger Gill Croona som två gånger i veckan öppnar sin gård för personer med psykisk ohälsa.
- Det är fantastiskt att se vilken lugnande effekt djuren har, säger Gill Croona som två gånger i veckan öppnar sin gård för personer med psykisk ohälsa. FOTO: Christel Lind

Grön rehabilitering är en evidensbaserad rehabiliteringsform, där djur och natur bidrar till läkande och stressreduktion för människor med ångest, depression och utmattning. På Kärramosse Gård utanför Varberg driver Gill Croona sitt företag Grön Hälsa & Rehab tillsammans med två anställda och ett 60-tal djur. I den kravlösa samvaron med hästar, får, getter, hundar, katter, hönor, gäss, undulater – och en åsna, får personer med psykisk ohälsa utrymme att på ett lugnt sätt komma tillbaka.

– Det är kravlöst och väldigt lugnt. Det är ingen stress och inget tvång att vara med på någon aktivitet. Alla gör det i sin egen takt. När deltagarna kommer hit är de ofta väldigt trötta och tysta. Men i kontakten med djuren kommer leendena och det tänds ett ljus i deras ögon. Under de sista veckorna känns många som en annan person. Det är mycket mer skratt och en större ork, säger Gill.

Läs också Stefan i Töllsjö är också en av finalisterna

Tog år av möten att få igenom

Det tog dock flera år av möten med politiker och vårdansvariga för att människor med psykisk ohälsa i Halland skulle få tillgång till denna rehabiliteringsform. Även om de första åren var kämpiga vägrade Gill att ge upp. Från början hade hon ett samarbete med Arbetsförmedlingen. Men att få människor remitterade från vårdcentralerna var något helt annat förstås. Men sedan november 2017 har verksamheten ett avtal med Region Halland, som innebär att personer med utmattningssyndrom, depression och ångest kan remitteras från vårdcentralerna i regionen.

Undervisade i etik och ledarskap

– Jag har redan märkt av ett stort uppsving och är glad över att fler människor får chansen att komma hit. Jag har arbetat i 17 år som sjuksköterska på olika sjukhus och har alltid varit intresserad av att hjälpa andra människor, berättar Gill.

Men eftersom hon tyckte att bemötandet i vården inte alltid var så bra, vidareutbildade hon sig till lärare och doktorerade i pedagogik med inriktning mot etik 2003. Därefter jobbade Gill som lektor på Linnéuniversitetet i Växjö, där hon undervisade i etik och ledarskap för bland annat sjuksköterskestudenter.

 Gill Croona är före detta sjuksköterska och engagerad i människor med psykisk ohälsa. Tillsammans med djuren på gården driver hon grön rehabilitering.
Gill Croona är före detta sjuksköterska och engagerad i människor med psykisk ohälsa. Tillsammans med djuren på gården driver hon grön rehabilitering. FOTO: Christel Lind

Startade eget med gårdens djur

Till slut tröttnade Gill på att pendla till Växjö och bestämde sig för att starta eget på gården. Målet var att få ihop vård och pedagogik med gårdens natur, trädgård och djur.

– Jag hade tidigare läst om vilken lugnande effekt djur har på människor med psykisk ohälsa och det var något som lockade mig att arbeta med. Men först studerade jag trädgårdsterapiutbildningen i Alnarp och hästunderstött socialt arbete på Linnéuniversitet. Det är viktigt för mig att ha så mycket utbildning och erfarenhet som möjligt.

Matar, borstar och kelar

För tillfället har hon och hennes två anställda två grupper med deltagare. De kommer till gården två gånger varje vecka under tolv veckors tid.

– Vi matar djuren, borstar och kelar. Plockar ägg hos hönorna, rider på hästarna, tar en promenad med getterna. Dessutom håller vi på med olika former av odlingar på sommarhalvåret – då vi sår, planterar, sköter om och skördar. Sedan fryser vi in och äter. På vintrarna gör vi exempelvis hantverk med ull som alla får ta hem. I julas gjorde vi tomtar och inför påsken påskägg.

Nytt projekt för barn, ungdomar och nyanlända

I sommar startar ett nytt projekt som Gill gett förutsättningar till. Vid en närliggande sjö har det byggts en tältplats där barn och ungdomar med någon form av psykisk ohälsa får möjlighet till friluftsliv och ha lägerverksamhet. Det kommer att ske i samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen i Varbergs kommun, samt barn- och ungdomspsykiatrin i Halland.

– Det kan vara barn och ungdomar som mår dåligt på ett eller annat sätt, men också nyanlända från olika länder som tillsammans med svenskfödda får bekanta sig med djur, natur och svenskt friluftsliv.

Finalist som vill inspirera andra

Vem i Sverige har gjort allra störst gärning och skillnad för sin hembygd? Denna fråga ställde Land till sina läsare tidigare i år, för att kunna kora Hela Sveriges Land-stipendiat 2018 på Landsbygdsriksdagen i maj.

Gill är väldigt tacksam för att vara en av de fem finalisterna som gör upp om vinsten i Hela Sveriges Land-stipendium. Hon vill gärna inspirera andra kvinnor att starta liknande verksamheter om de har adekvat utbildning och tillgång till en gård med djur.

– Om jag vinner går pengarna till kompetensutveckling för mig och mina två anställda. Vi vill åka på studiebesök till en grön-rehabverksamhet, men också lära mer oss om friluftsliv. I samband med det vill vi också unna oss att gå ut och äta gott tillsammans, ler Gill Croona.

Läs också: Lisa Blochmann belönades med Hela Sveriges Land-stipendium 2016 för sitt engagemang

Ett 60-tal djur hjälper till

Namn: Gill Croona

Född: 23 december 1955.

Familj: Gift med Ove, fyra vuxna barn och fem barnbarn tillsammans.

Bor: På Kärramosse Gård, utanför Grimeton – en dryg mil öster om Varberg.

Yrke: Verksamhetschef i Grön Hälsa & Rehab.

Intressen: Djur, natur och friluftsliv.

Företaget: Grön Hälsa & Rehab.

Startade: 2013.

Bransch: Natur- och djurunderstödd rehabilitering på landsbygd (NUR).

Antal anställda: 2 samt Gill Croona själv.

Djuren på gården: Ett 60-tal totalt – hästar, åsna, får, getter, hundar, katter, hönor, gäss och undulater.

Övrigt: Rehabträdgård med odlingar och vacker omgivande natur – bland annat en nyetablerad våtmark, naturreservatet Åkulla bokskogar och flera närliggande sjöar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen