Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 januari 2018

Girjas sameby vann mot staten

Det blev en halv seger för Girjas sameby i kampen mot staten. Hovrätten ändrar tingsrättens beslut, men anser ändå att samebyn har störst rätt att jaga och fiska i området.

 Det är av omsorg om de betande renarna som samebyn drivit frågan om bestämmanderätt mot staten.
Det är av omsorg om de betande renarna som samebyn drivit frågan om bestämmanderätt mot staten. FOTO: Mostphotos

Girjas sameby har under flera år tvistat mot staten om vem som ska ha rätt att bestämma över jakten och fisket i samebyns område. Bakgrunden är att staten tillåtit småviltsjakt, något som samebyn anser stör de betande renarna på fjället.

Samebyn vann i tingsrätten, staten överklagade och saken har nu avgjorts i Hovrätten för övre Norrland, som nu har kommit med sin dom.

Läs också: Tidning belyser sydsamisk historia

Ingen ensamrätt

Hovrätten fastställer att Girjas sameby har vad rätten kallar ”bättre rätt” än staten till jakt efter småvilt och till fiske inom samebyns område. Vidare anser hovrätten att staten i egenskap av fastighetsägare inte får upplåta rätt till jakt efter småvilt eller rätt till fiske inom området. Domstolen ogillar däremot samebyns yrkande om rätt att utan statens samtycke upplåta rätt till jakt efter småvilt och fiske inom samebyns område.

Staten får betala

Staten betraktas som förlorande part i målet och ska därför betala rättegångskostnaderna på 4 000 000 kronor, skriver TT.

– Målet har varit mycket omfattande och innehållit en rad svårbedömda frågor, säger hovrättspresident Margareta Bergström i ett pressmeddelande.

Det är ännu oklart om domen kommer att överklagas till Högsta domstolen.

Läs också: Bakgrund: Sameby strider mot staten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen