Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 januari 2018

Glad prognos: Nu stiger grundvattnet igen!

Titta på de två kartbilderna över grundvattnet nivåer! Läget ser betydligt ljusare - eller blötare – ut i år än förra året!

 Nu stiger grundvattennivåerna i landet igen - även i de sydöstra delarna som var drabbade av vattenbrist förra året.
Nu stiger grundvattennivåerna i landet igen - även i de sydöstra delarna som var drabbade av vattenbrist förra året. FOTO: Istock

Förra året var det onormalt låga grundvattennivåer redan i december i flera delar av landet. Och under våren och försommaren kom larm om vattenbrist och vattenransonering.

Regnig vinter i södra Sverige

 Vattensjuka marker kan bli följden av allt regnande i vinter i södra Sverige. Men också välkommen påfyllning av grundvatten.
Vattensjuka marker kan bli följden av allt regnande i vinter i södra Sverige. Men också välkommen påfyllning av grundvatten. FOTO: Istock

Särskilt drabbade var de sydöstra delarna av Sverige, plus Öland och Gotland. Men även Mälardalen och Mellansverige.

Men så började det regna kraftigt redan i augusti och i höstas slogs det regnrekord på många håll. Och det har fortsatt i södra Sverige under december.

Läs också: Allvarlig grundvattenbrist i stora delar av Sverige

Stor skillnad mellan december 2016 och 2017

 2016 var grundvattnet nere på hotande låga nivåer på flera håll i landet, markerade med gult och rött (för under och mycket under normala nivåer). 2017 har bristområdena krympt rejält och grundvattnet stigit till mer normala nivåer. (Ljusblå betyder över normala nivåer och mörkblå mycket över).
2016 var grundvattnet nere på hotande låga nivåer på flera håll i landet, markerade med gult och rött (för under och mycket under normala nivåer). 2017 har bristområdena krympt rejält och grundvattnet stigit till mer normala nivåer. (Ljusblå betyder över normala nivåer och mörkblå mycket över).

Och i den senaste månadsprognosen från SGU, Statens geologiska undersökning, för december 2017 syns en tydlig effekt på grundvattennivåerna.

De har stigit både i de små magasinen (grundvattnet i mindre ansamlingar i morän och mark) och de stora magasinen (grundvattnet i djupa ansamlingar i rullstensåsar med mera) .

Ännu större effekt syns på SMHI:s och SGU:s gemensamma prognossida Grundvatten. Där är vattennivåerna över det normala i många av förra årets bristområden i sydöstra Sverige.

Läs också: Egen brunn? Expertens bästa råd när det sinar

Snörekord i norr

 Stora snömängder kom tidigt i norra Sverige. Så vid snösmältningen kan grundvattennivåerna komma att fyllas på rejält på sina håll.
Stora snömängder kom tidigt i norra Sverige. Så vid snösmältningen kan grundvattennivåerna komma att fyllas på rejält på sina håll. FOTO: Istock

I norr har det slagits tidiga snörekord på många håll, och när den snön smälter i vår kan grundvattennivåerna stiga ännu mer. På vissa håll kan det till och med bli översvämningar.

Men David Eveborn på SGU, vågar inte blåsa faran över för grundvattnet ännu.

– Nej, även om det ser mycket bättre ut än förra året, så beror det på hur mycket nederbörd som faller fram till sommaren. Särskilt de små vattenmagasinen kan påverkas snabbt om det skulle bli en torr vår, säger han.

Och de stora grundvattenmagasinen tar längre tid att fyllas på, men även de har redan börjat öka i år på grund av nederbörden.

Läs också : Kommunerna sparade vatten under sommartorkanSe mer på: Statens geologiska undersökning, SGU:s hemsida, vars prognoser uppdateras varje månad.Eller på SGU:s och SMHI:s gemensamma webbsida, Grundvatten, med dagliga uppdateringar av nederbörd och grundvattennivåer.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen