Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 oktober 2018

Glesbygdsbor betalar upp till fem gånger mer för kranvattnet

Vad du betalar för vattnet i kranen varierar kraftigt beroende på var i landet du bor. Invånarna i Ockelbo betalar till exempel fem gånger mer än de som bor i Solna. Det visar en ny kartläggning.

FOTO: Mostphotos

Ockelboborna har Sveriges högsta årskostnad för vatten och avlopp på drygt 8 200 kronor. Lägst årskostnad har de som bor i Solna norr om Stockholm, där kostnaden är drygt 1 640 kronor per år.

Generellt är VA-kostnaden som högst i kust- och glesbygdskommuner som Strömstad, Tjörn, Norrtälje och Vaxholm, medan den är som lägst i tätbebyggda kommuner som Stockholm, Huddinge och Västerås. Priserna bygger på Svenskt Vattens taxestatistik för 2018.

Läs också: Förslaget – ta mer från rika kommuner och ge till glesbygden

Stora prisskillnader

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen, men de stora variationerna är ändå svåra för en enskild konsument att förstå, säger Jennie Wiederholm, ordförande i Nils Holgersson-gruppen, som gör den årliga sammanställningen av priser på sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i landets alla kommuner.

Läs också: Storstadsfolk har sämre livskvalitet än människor på landsbygden

Höjningar över tid

Nils Holgersson-rapporten visar att priset höjts med över 10 procent i hela 21 kommuner det senaste året. Det kan innebära många hundralappars höjning från ett år till ett annat för konsumenterna.

– Det behövs en förutsägbarhet från år till år och eventuella höjningar bör göras över tid. Vattenräkningen ska inte behöva komma som en överraskning för de boende, säger Jennie Wiederholm.

Läs också: Glesbygd, landsbygd eller gles landsbygd – var bor du egentligen?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen