Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 november 2015

Glesbygdsgirls: ”Vi vill peppa alla brudar på landsbygden”

På två veckor har Facebook-gruppen Glesbygdsgirls fått över 1 200 medlemmar. "Intresset är jättestort. Vi har till och med en medlem på Grönland", säger Karin Jonsson som startade gruppen.

Hur fick du idén?

– Den kommer från FB-gruppen SteetGäris för söderortsbrudar i Stockholm. ‘Klart vi glesbygdsbrudar behöver ett eget nätverk’, tänkte jag, och spontanstartade Glesbygdsgirls förra torsdagen.

Hur togs den emot?

– Det blev stort på en gång och jag hann inte med att sköta allt själv. Nu är vi fyra administratörer och har redan 1 200 medlemmar. De flesta härifrån Jämtland, men vi finns på spridda platser i hela landet. Till och med på Grönland.

För vem är Glesbygdsgirls?

– För alla brudar som bor på landsbygden, som längtar hit eller som vill snacka om den. Det ska också vara en trygg plats för transpersoner.

Skärmavbild-jpg
Gruppens header på Facebook.

 Vad är syftet med FB-gruppen?

– Vi vill peppa varandra och ha ett bra landsbygdssnack. Kasta offerkoftorna och ifrågasätta fördomar om oss på landsbygden. Jag märker själv hur påverkad jag är av den urbana normen och hur gruppen redan har stärkt mig som glesbygsbo.

Kommer ni att driva några speciella frågor?

– Det är ju medlemmarna som styr innehållet. Högt och lågt om vartannat. Men hittills har det snackats en hel del om fördomar och normer. Själv brinner jag för vattenkraftsåterbäring. Vi får väl se om det blir ett ämne här i gruppen.

Vad har ni för mål?

– Vi har inget uttalat men vi hoppas så klart på att vi ska skapa engagemang i hela landet. Och att vi tillsammans ska påverka bilden av brudar på landsbygden så att våra frågor lyfts på ett seriöst sätt.

Detta är Karin:

Namn: Karin Jonsson

Ålder: 22 år.

Bor: I Bomsund utanför Stugun i Jämtland.

Gör: Är ledarskribent på Östersundsposten och vikarierar på förskolor.

Aktuell: Initiativtagare och aktiv i Facebook-gruppen Glesbygdsgirls.

Nyhetsbrev från land.se

Över 25.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.


Följ Land på Facebook – nu över 15.000 följare

 

 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen