Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 augusti 2018

Glesbygdskommuner lockar vårdpersonal med 100 000 kronor i bonus

Ånge

Ånge kommun har sökt efter sjuksköterskor och sjukgymnaster med ljus och lykta. Nu använder de en rejäl bonus som dragplåster.

FOTO: IBL

Många glesbygdskommuner har svårt att hitta specialister inom vården. Nu prövar Ånge och Sollefteå att sockra löneerbjudandet.

För den som flyttar till Ånge kommun och stannar i minst fem år hägrar en bonus på 100 000 kronor. Erbjudandet gäller sjuksköterskor, distriktssköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter.

Svårt att rekrytera

– För kommuner i inlandet utan egna akademiska utbildningar är det svårt att rekrytera. Det är konkurrens om akademiskt utbildad personal och vi måste kunna hävda oss, säger Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd i Ånge kommun, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Läs också: Bygdens kamp mot lärarbrist gav resultat – skolan blir kvar

Han berättar att när Ånge kommun öppnade ett nytt demensboende kunde bara hälften av de 15 platserna öppnas på grund av bristen på sjuksköterskor.

Nu hoppas kommunledningen att det ska komma nya jobbansökningar. Bonuspengarna ska betalas ut successivt med en extra inflyttningspremie på 30 000 kronor till den som bosätter sig i Ånge.

Sollefteå har prövat samma metod med gott resultat. Kommunen införde en liknande bonus i januari.

Läs också: Lista: De här kommunerna är bäst att bo i

Många nyanställda

En del av marknadsföringen har skett genom att kontakta 8 000 utflyttade Sollefteåbor. Satsningarna har lett till så många nyskrivna kontrakt att Sollefteå från och med i höst är oberoende av stafettsjuksköterskor.

– Det är jätteroligt, och vi vet att fler lärare är på gång också – så det har gett fina resultat, säger kommunalrådet Åsa Sjödén till SVT Nyheter Västernorrland.

I höstas gick Ånge kommun ut med ett erbjudande om 5 000 kronor extra i månaden till tandläkare som väljer att jobba i Ånge eller Fränsta.

Läs också: Debatt: ”Det måste bli billigare att bo på landet”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen