Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 september 2019

Global klimatstrejk september 2019

Miljontals ungdomar har sedan Greta Thunberg först satte sig utanför Sveriges riksdag med skylten ”Skolstrejk för klimatet”, gått samman i globala demonstrationer. Nu kallar rörelsen FridaysForFuture återigen till en masstrejk, nu i samband med FN:s klimattoppmöte i New York.

 Klimatstrejk i Washington DC.
Klimatstrejk i Washington DC. FOTO: TT/IBL

Det finns många indikationer på att den stundande globala klimatstrejken blir den största i historien. Antalet deltagare är på förhand redan långt större än den senaste masstrejken den 15 mars i år, som engagerade 2,3 miljoner demonstranter runt om i världen.

Nästan alla länder representerade

Det är i samband med att FN:s generalsekreterare har kallat in till ett extrainsatt klimattoppmöte i New York den 23 september 2019, som Greta Thunbergs rörelse FridaysForFuture uppmanar till aktion. Den första strejken går av stapeln den 20 september. I skrivande stund är hela 3 321 strejker på 2 671 platser anmälda i 185 olika länder. I Sverige kommer det att arrangeras strejker på 130 platser i landet under fredagen. På listan finns alla län respresenterade och det kommer att strejkas från Kiruna och Kalix i norr, till Mora och Molkom i Mellansverige och Landskrona och Simrishamn i söder.

I Stockholm sker det största evenemanget i landet. Det blir samling på Mynttorget klockan 13 och marsch till Medborgarplatsen där ett stort scenarrangemang med tal och musik från artisterna Cherrie och Miss Li väntar.

Läs också: Gretas gamlingar startar klimatuppror: Vi ska bli 10 000!

Får tillåtelse att strejka

I New York har alla elever fått borgmästarens tillåtelse att strejka utanför FN-skrapan under fredagen. I delstaten Victoria i Australien har kommunalanställda fått grönt ljus för att delta i strejken. Över 1 500 företag följer i samma fotspår, inklusive internetjättarna Microsoft och Google.

Greta Thunberg befinner sig just nu i USA, dit hon reste med segelbåt för några veckor sedan. Hon har tagit ett sabbatsår från skolan för att delta i klimattoppmöten och nu senast, tala inför kongressen i Washington DC. Under klimatveckan, som går under namnet ”Week for Future”, kommer Greta Thunberg att finnas med under demonstrationerna i New York.

Läs också: Krönika: ”Greta har gjort mig mindre ensam”

Klimatveckan 2019

Klimatveckan fortsätter fram till 27 september, då sker ytterligare en global strejk över hela världen: #InternationalEarthStrike. I dagsläget är 154 platser i Sverige anmälda till strejken den 27 september. Då uppmanar FridaysForFuture till en stor uppslutning även bland vuxna.

Här är FridaysForFutures krav gentemot politiker och makthavare:

1. Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.

2. Klimat och miljö rättvisa för alla.

3. Följa Parisavtalet och bevisa det.

4. Lyssna på den bästa tillgängliga förenade vetenskapen. Lyssna på klimatforskningen.

Här kan du se på vilka platser i Sverige det anordnas strejk.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen