Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 mars 2019

Global uppmaning mot nedskräpning har nått Sverige

En uppmaning att plocka skräp och posta bilder på det sprider sig som en löpeld i sociala medier. Nu har hashtagen #trashtag nått Sverige.

 Ungdomar världen över antar utmaningen #trashtag.
Ungdomar världen över antar utmaningen #trashtag.

Förra veckan lade Byron Román från Arizona upp en bild på Facebook med texten: ”Här är en ny utmaning för alla er uttråkade tonåringar. Ta en bild på ett område som behöver städas eller underhållas, ta sedan en bild på vad du har gjort åt saken, och posta den”.

Inlägget innehöll hashtagen #trashtag, som nu har nära 30 000 inlägg på Instagram.

En utmaning som gör nytta

Idén är en flirt med de många utmaningar som ungdomar antar i sociala medier. För några år sedan var till exempel ”Ice bucket challenge”, att hålla en hink iskallt vatten över huvudet, en stor succé.

Byron Román tyckte att det var dags för en utmaning som också gör nytta. Han märkte sitt inlägg med #trashtag som tidigare använts av ett friluftsföretag i en kampanj för att skydda vildmarker.

Utmaningen har snabbt blivit en global rörelse som internationella medier, till exempel CNN och BBC, i veckan har berättat om.

Läs också: Älvstädningen 2019 tömmer Indalsälven på skräp

Nedskräpning på land skadar marina arter

Nu har utmaningen nått Sverige. Organisationen Håll Sverige rent postade på tisdagen ett inlägg på Facebook där de uppmanar svenskar att haka på.

– Jag tycker att det är fantastiskt att skräpet har kommit upp på agendan. Att skräpet har blivit viralt är sensationellt, säger VD Johanna Ragnartz.

Ett av de största problemen med nedskräpning på land enligt Johanna Ragnartz är att det leder till nedskräpning i vatten, och där påverkar marina arter.

Läs också: Så enkelt ändrar du dina vanor – och räddar miljön

Största vinsten är ögonöppnaren

Håll Sverige rent arrangerar regelbundet event och dagar då deltagare gör gemensam sak av att städa upp i specifika områden.

I fjol deltog nära 600 000 barn i stiftelsens skräpplockardagar, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

– Det handlar egentligen inte om skräpet som varje enskild person plockar upp, utan om att fler människor får upp ögonen för problemet. Vi vet att en så enkel handling som att delta i en uppmaning i sociala medier ger stor effekt.

– Alla nya initiativ i den här riktningen välkomnar och uppmuntrar vi, säger hon.

Svenska initiativ mot nedskräpning

Älvstädningen är ett svenskt initiativ från föreningen Städa Sverige där ungdomar från idrottsklubbar plockar upp i och kring älvar. Föreningar som vill delta kan anmäla sig här.

Städa Sverige har även årliga projekt för uppstädning längs vägar. På 30 år har man plockat upp cirka 1 000 ton skräp.

Håll Sverige rent har en rad projekt för att minska nedskräpning, främja återvinning och mana till miljövårdsansvar. Till exempel arrangerar de årligen Håll Sverige rent-dagen.

Nedan är några inlägg under #trashtag.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen