Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 februari 2016

Göran Persson kritiserar höghastighetsbanan: "Någon måste säga vad som är viktigast"

Regeringen borde skippa att bygga den planerade höghastighetsbanan. Det säger förre statsministern Göran Persson i en intervju med Dagens Industri.

Bild 1/2 FOTO: Ann Lindén/Mostphotos
Bild 2/2

Den planerade höghastighetsjärnvägen mellan Stockholm, Göteborg och Malmö är tänkt att vara färdig om 19 år. Då beräknas den ha kostat mellan 190 till 330 miljarder kronor.

Pengar som borde användas till andra saker, enligt Göran Persson.

– Man måste förstå att resurserna är begränsade och orka ställa sig frågan vad som är viktigast. Är det verkligen att bygga ett nytt järnvägsspår genom Småland för 250 miljarder? Det är ingen som svarat på den frågan, säger han till Dagens Industri.

Istället tycker han att pengarna borde användas för att lösa bostadskrisen.

– Jag har väldigt svårt att förstå att samtidigt som vi ska bygga bostäder i en utsträckning vi inte sett sedan 1960-talet ska bygga den här höghastighetsbanan. Någon måste väl ändå säga vad som är viktigast av det här.

Även Maria Börjesson, föreståndare för Centrum för transportstudier och medlem i SNS Konjunkturråd, har kritiserat regeringens infrastrukturprojekt. I en debattartikel på Land.se skriver hon att politikerna slösar pengar på olönsamma trafikprojekt och att utbyggnaden av järnvägen inte minskar bilåkandet.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) håller inte med om kritiken. I en replik anser hon att höghastighetstågen är viktiga och långt ifrån den enda investeringen som behöver göras i järnvägen.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen