Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 oktober 2018

Görans miljösmarta "soltoalett" kan bli banbrytande i fattiga länder

Han har snickrat på sitt utedass i flera år – nu är det snart redo att tas i bruk.

Göran Sidén från Halmstad har uppfunnit den miljösmarta "soltoaletten", i hopp om att revolutionera toalettbranschen och skapa ett solklart alternativ för en mer hållbar värld.

 Göran har snickrat på soltoaletten i flera år, men nu är prototypen klar.
Göran har snickrat på soltoaletten i flera år, men nu är prototypen klar. FOTO: Karin Sidén

Göran Sidén är lektor i elkraftteknik på Högskolan i Halmstad och har länge intresserat sig för förnybar energi och användningsområden för solenergi. Solfångare som producerar luft har aldrig riktigt slagit igenom i Sverige, men Göran Sidén menar att det är en teknik som har stor potential för att underlätta avfallshantering.

– Det är lätthanterligt. Det är problem på många ställen att man behöver frakta latrintunnorna som blir. Här torkas det i stället och blir som vilket avfall som helst, säger Göran Sidén.

Läs också: Rädda klimatet! Här är grönsakerna som du ska sluta köpa nu

 Genom toalettrummet går rören som transponerar varm luft till latrinkärlen.
Genom toalettrummet går rören som transponerar varm luft till latrinkärlen. FOTO: Privat

Avfallet blir gödsel

Görans ”soltoalett”, som SVT Nyheter Halland först rapporterade om, fungerar med hjälp av luftsolfångare med integrerade solceller som placerats på dasstaket. Den varma luften som skapas pumpas via en soldriven fläkt ner i toalettutrymmet. Avföringen och urinen samlas i stora kärl på baksidan, där den varma luften torkar ut avfallet och gör det både lukt- och bakteriefritt.

 Solfångarna på taket värmer luft som pumpas ner i toalettrummet. Fläkten som pumpar luften får el från solceller i den övre delen av solfångarna.
Solfångarna på taket värmer luft som pumpas ner i toalettrummet. Fläkten som pumpar luften får el från solceller i den övre delen av solfångarna. FOTO: Privat

Resterna kan lätt transporteras i sopsäckar med övrigt avfall eller företrädesvis användas för gödsling av åkermark efter finfördelning eller till biogasproduktion.

– I min familj användes alltid det som kommer från skithuset i potatislandet, det var inget konstigt med det. Det är välkänt att det är bra näring och växer bra. I större skala skulle man kunna använda det inom lantbruket, säger Göran Sidén.

Läs också: Här är miljömyterna du inte behöver tro på

 Avfallet ska förvaras i de fyra latrinkärlen under lång tid för att bli fritt från bakterier och lukt. Varianten med urinseparering ska ha ett kärl med slang för enkel avtappning.
Avfallet ska förvaras i de fyra latrinkärlen under lång tid för att bli fritt från bakterier och lukt. Varianten med urinseparering ska ha ett kärl med slang för enkel avtappning. FOTO: Privat

Livräddare i fattiga länder

Framför allt skulle soltoaletten kunna bli banbrytande i fattigare delar av världen. Uppskattningsvis saknar var tredje person i världen tillgång till toalett och bristande hygienmöjligheter resulterar i livshotande bakteriespridning.

– Kan man lösa det med en soltoalett så är det jättebra. Jag ville hitta en lösning som var enkel att implementera och som fungerar. En sådan här kan byggas till låg kostnad, kanske 10 000 kronor, och spridas till områden där man inte har ordentligt avlopp, säger Göran Sidén.

Än så länge är soltoaletten bara skapad för eget bruk, men Göran hoppas att idén ska få spridning.

– Jag har inga planer på att ta patent. Jag vill framför allt sprida kunskap om hur den är uppbyggd, sedan kan vem som helst som är lite händig bygga toaletten.

Läs också: Influensaepidemier varar längst i storstan

 Prototyp av soltoaletten. Den är 2 x 2,5 meter och innehåller ett toalettrum och ett avfallsförvar med fyra latrinbaljor.
Prototyp av soltoaletten. Den är 2 x 2,5 meter och innehåller ett toalettrum och ett avfallsförvar med fyra latrinbaljor. FOTO: Privat

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen