Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 juni 2018

Göteborgs kex flyttar till Riga

Kungälv

Om fyra år stängs kexfabriken i Kungälv och produktionen flyttar till Riga. Då försvinner ett över 130 år gammalt varumärke från orten. Ett oansvarigt beslut enligt Livs, Livsmedelsarbetareförbundet.

 2022 tar man ner skylten på kexfabriken i Kungälv, då verksamheten flyttar till Riga i Lettland. Foto: Pressbild
2022 tar man ner skylten på kexfabriken i Kungälv, då verksamheten flyttar till Riga i Lettland. Foto: Pressbild

Ballerina, Brago och förstås Mariekex – välkända svenska kakor som sedan 1888 har producerats i fabriken i Kungälv. Men från och med 2022 kommer produktionen att ske i en ny fabrik i Lettlands huvudstad Riga. Det meddelar norska ägarna Orkla Confectionery & Snacks i ett pressmeddelande.

Läs också: Messmörstillverkningen läggs ned i Jämtland

Orkla vill förbättra produktionen

”Flera olika alternativ har värderats och det är nu beslutat om en flytt av produktionen i Kungälv till en ny och modern fabrik som ska byggas utanför Riga”, skriver Malin Jennerholm, VD på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.

Enligt Orkla vill de skapa en bättre kexproduktion för att kunna möta konsumenternas efterfrågan, något som avfärdas från fackligt håll.

Livs kritiska till beslutet

”Det är ett riktigt oansvarigt beslut som tas med en väldigt stor risk för Orkla. I de förhandlingar som har varit så har företaget inte varit mottagligt för de invändningar som finns utan de har hårdnackat argumenterat för en utflyttning till varje pris. De stirrar sig blinda på de lägre löner som Lettland kan erbjuda och bortser helt från den kunskap och lojalitet som finns i Kungälv”, skriver Eva Guovelin, Livs förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Läs också: Orden som delar Sverige – vad säger du?

Ingen blir utan sysselsättning

I dag arbetar 350 personer på fabriken i Kungälv, medan produktutvecklingen består av 8 medarbetare. Vid flytten kommer produktutvecklingen att stanna kvar på Kungälv, men vad som händer de övriga anställda är oklart. Men enligt Malin Jennerholm är Orklas ambition att ingen ska stå utan sysselsättning den dag produktionen flyttar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen