Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 september 2019

Göteborgs Stad anställer en stadsbonde

Göteborgs kommun har anställt en stadsbonde som ska leverera hållbart odlade grönsaker till kommunens verksamheter.

– Syftet är att titta på om en stad kan anställa en bonde och betala lön istället för att köpa in grönsaker, säger Klara Hansson.

 Göteborgs Stad har anställt Klara Hansson för att odla grönsaker på Angereds Gård.
Göteborgs Stad har anställt Klara Hansson för att odla grönsaker på Angereds Gård. FOTO: Martin Berg

Trädgårdsmästaren Klara Hansson har blivit Göteborgs egen stadsbonde, med uppgiften att driva en småskalig grönsaksodling som levererar grönsaker till skolor och äldreboenden. Detta rapporterade P4 Göteborg om i förra veckan.

Odlingen sker på kommunal mark, på Angereds Gård i Gunnilse.

– Nu är vi inne i sjätte leveransveckan och mottagarna är jätteglada över att få högkvalitativa grönsaker som är skördade samma dag och dessutom sorter som de inte kan köpa från de upphandlade aktörerna, berättar Klara Hansson för Land.

Pedagogiskt mervärde

 Yta som Klara Hansson odlar på är ungefär 2 500 kvadratmeter.
Yta som Klara Hansson odlar på är ungefär 2 500 kvadratmeter. FOTO: Martin Berg

Anställningen är ett EU-finansierat projekt med en tidsram om tre år, inom vilken kommunen vill undersöka möjligheten att ha anställda stadsdelsbönder som odlar och levererar till kommunala verksamheter.

– Det vi vill testa här är att räkna på hur mycket Klara kan leverera och vilka pedagogiska mervärden som skolor och andra verksamheter kan tillgodogöra sig. Tanken är att barnen ska kunna komma dit och att det ska fungera som en modellodling där andra kan se vad som krävs för att starta upp en kommersiell odling, säger Martin Berg, planeringsledare på Fastighetskontoret.

Läs också: Allt du behöver veta om att torka in grönsaker

Yteffektiv odling

Odlingen drog i gång i våras på en yta om ungefär 2 500 kvm som tidigare var en kalvhage. Där odlar Klara 17 olika grödor enligt ekologiska principer, exempelvis tomater, sallad, broccoli, kål, ärtor och örter. Det är inga stora volymer än så länge – Klara levererar ungefär 20 kilo grönsaker i veckan till de två skolor och två äldreboenden som är aktuella.

– Tanken är att hålla det inom den skalan för att kunna vara en modell för stadsnära miljöer där man kanske inte har så mycket yta. Vi jobbar med biointensiva odlingar för att kunna producera så mycket som möjligt på den begränsade ytan. Bäddarna ska aldrig stå tomma, säger Klara.

Förebild för andra städer

 Angereds Gård står på kommunal mark i Gunnilse.
Angereds Gård står på kommunal mark i Gunnilse. FOTO: Martin Berg

Än finns inga liknande projekt i andra städer, men i Göteborg hoppas man på att odlingsprojektet kan bli inspirerande för andra kommuner.

– Vårt mål är att kunna producera grönsaker – och bönder! Vi vill bevisa att det här är en klok investering för kommunen, säger Klara.

Följ Klaras odling på instagramkontot @modellodlingen!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen