Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 augusti 2020

Gotland - ett väldigt gott land

Lamm förstås. Men också fisk, öl, kombucha och en massa annat gott. Från Sverige-resan, resan med Land och märkningen Från Sverige har denna gång tagit sig till Gotland och det blir (nästan) godare än vanligt...

Om du åker till Gotland för att leta efter får kommer du att bli besviken. Däremot kommer det vara lätt att hitta lamm. Gotlänningarna kallar nämligen fåren för lamm och deras avkommor kallas lammungar. Ett undantag görs dock från Gutefåret, som till och med har en egen förening på ön.

 Vackra vyer och mängder med lamm.
Vackra vyer och mängder med lamm. FOTO: Istock

Lamm, lamm, lamm – överallt

Givetvis finns det också gott om platser där du kan äta eller köpa med produkter med lammkött. och allra bäst är lammköttet på hösten. Ett sådant är Gotlands Korvfabrik vid sockerbruket i Roma, där Petter Bendelins korvar görs på råvaror som kommer från ön. Lamm och gris används, precis som linser och quinoa för de vegetariska alternativen.

Kolla efter Från Sverige-märkningen i din butik och smaka på synnerligen gott lammkött nu i höst!

Gotlands egen mästerkock

Gabriel Jonsson är mästerkocken som ser till att Gotland blir ännu godare än vanligt. Hans framgångar i Sveriges mästerkock har lett till Youtube-kanalen Ett gott land där han tipsar och tricksar med god mat i fokus. Och kolla in serien som han gjort tillsammans med Från Sverige – riktigt bra program där han gör tacos på svenska råvaror och besöker en pannkaksfabrik på Gotland. Bland mycket annat!

 Mästerkocken Gabriel Jonsson lagar gärna mat från Gotland.
Mästerkocken Gabriel Jonsson lagar gärna mat från Gotland. FOTO: Från Sverige

Läs också: Så minskar du matsvinnet hemma

Butik med eget hönshus

Har din lokala butik ett eget hönshus? Nja, tänkte väl det. Men det har Stora Coop i Visby som nyligen invigde sitt eget hönshus där du hittar lokala ägg från Gotlandsägg så klart! Gotlandsägg jobbar med många olika gårdar och hönsen går fritt och är garanterat fria från salmonella.

När du köper ägg så kolla gärna efter märkningen Från Sverige – då vet du att produkten kommer från Sverige.

 Bästa äggen kommer från Gotland!
Bästa äggen kommer från Gotland! FOTO: Istock

Läs också: Här är maten som mättar mest – kolla in listan!

Smak av Gotland – fenomenalt gott kött

De är många, lantbrukarna som ser till att alla kan njuta smaken av Gotland. Omkring 550 uppfödare av nöt, gris och lamm ser till att Gotlands slagteri kan ta hand om de bästa råvarorna för dig och mig att njuta av. Den härliga miljön på Gotland är bra också för djuren och det gör köttet extra gott. Testa!

Med Från Sverige-märkningen på förpackningen så vet du att köttet producerats och förpackats i Sverige.

Alltid nära till havet

Det är alltid nära till havet på Gotland och givetvis är fisk något som man vill lyfta fram. Katthammarsviks Rökeri säljer både fisk att ta med och lockar med fiskrätter på sin krog.

– Än idag röks kvalitetsfisken på det traditionella sättet med alved, alspån och enris. Ska fisken kallrökas för att fånga den mildare röksmaken, matar man rökeriet med enris och alspån. De vedeldade ugnarna har sett mängder av välmatade fiskar få färg och smak sedan början av 40-talet, skriver man på sin hemsida.

 Härlig fisk, nyrökt från rökeriet.
Härlig fisk, nyrökt från rökeriet. FOTO: Istock

Nyskördat varje dag

Den som gillar grönsaker kan med fördel bege sig till Lilla Bjers Gård, sju kilometer söder om Visby. Cirka 200 olika grödor odlas här och det innebär att det nästan alltid finns något nyskördat i gårdsbutiken. Den ekologiska gården har vunnit många fina priser för sina odlingar, inte minst för att man har ett hållbarhetstänk som ligger i framkant.

Öl och dricke i varje glas

Men Gotland handlar inte bara om mat. Drycken har vuxit sig stark och faktiskt är Gotlands vårt bryggeritätaste län numera. Här kan man besöka allt från Gotlands Bryggeri inne i Visby till lilla Snausarve Gårdsbryggeri på södra Gotland, och vart man än åker väntar god öl på besökaren.

Men den mest klassiska av gotländska maltdrycker är ändå Gotlandsdricke. Den traditionella varianten av Gotlandsdricke görs med hjälp av malt, enris, humle, vatten, någon typ av socker och jäst. Den bryggs fortfarande på en del gårdar på ön, men finns sällan att köpa kommersiellt. Kanske kan du ha turen att hitta en gård som faktiskt håller liv i den gamla traditionen.

Nyttig mix med smak

Kombinationen honung och kombucha hittar man inte på så många platser men precis så satsar Åminne Honung & Jästeri i Gothem. Bisamhällena finns där bland annat för att bidra till en bättre miljö. Honungen säljs som den är, men det görs också ansiktskrämer av den. Kombucha är en form av jäst dryck som vuxit i popularitet i Sverige under de senaste åren. En del av kombuchan smaksätts också med den egenproducerade honungen.

Hetta i varje tugga

Chili är kanske inte det första man tänker på när det gäller Gotland, men i Lummelunda norr om Visby satsas det rejält på just det. Överstekvarn odlar en rad olika sorter och dessutom förädlas chilin till färdiga såser, chutneys och dressing.

Läs också: Chili – fina sorter att odla själv

Sötsak med karaktär

I Burs på södra Gotland är det choklad som gäller. Chokladstallet håller förstås till i ett före detta stall och Tove Hellström står för hela förädlingen från böna till chokladkaka. Kakaobönorna rostas försiktigt, krossas och skalas för att sedan blandas med socker och kakaosmör. Hellström gör också praliner och varierar utbudet under olika delar av året.

Mustigt och mumsigt

Must på lokala äpplen och päron tillverkas hos Halfvede Musteri. Här går det också för lokala odlare att få sin egen must tillverkad av den frukt som växt fram i trädgården. Musteriet jobbar med målet att vara klimatpositiva och att allt som lämnar musteriet ska hamna i någons mage. Det egna lammen äter en hel del av det som blir över när frukten pressats, och resten av överskottet blir till biogas.

 Goda äpplen som blir till god must!
Goda äpplen som blir till god must! FOTO: pepifoto

Krispigt från ön

Knäckebröd med olika smaker produceras det i Hejde. Sedan 2009 har Hejde Knäcke funnits och bageriets öppettider beskrivs generöst som att man kan komma dit när som helst bara bagaren är hemma och vaken. Knäckebrödet har också med åren börjat att dyka upp i allt fler butiker på ön. Bland smakerna som erbjuds finns krusmynta, havre och solros/kummin.

 Från Sverige-märkningen visar en massa bra saker.
Från Sverige-märkningen visar en massa bra saker. FOTO: Från Sverige

Läs också: Här är de tidigare delarna i Från Sverige-resan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen