Gratis arkiv lyfter digital släktforskning
Allmänheten får nu gratis tillgång till de digitala arkiven som bland annat används av släktforskare.
Släktforskning blir allt mer populärt. För att svara upp emot trenden gav regeringen i slutet av december en ny instruktion till Riksarkivet om att erbjuda digitala arkiv gratis för exempelvis släktforskare.
– Det ska vara nyfikenheten som styr om vi vill lära om vår egen historia, inte antalet kronor på bankkontot, sade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), då.
Sedan 2014 har de digitala arkiven varit gratis för folkbibliotek, skolväsendet, folkhögskolor och universitet och högskolor. Från och med i början av februari blir den digitala forskarsalen gratis med 170 miljoner sidor sökbar arkivinformation tillgänglig för alla.
Läs också: Släkthistoria: Fattigpojken Karl kämpade sig upp mot alla odds
Boom för släktforskningen
När så sker väntas en boom för släktforskningen, säger ordförande för Göteborgsregionens släktforskare, Lisbet Rodin, till Sveriges Radio.
– Det känns som ett framsteg och öppenhet. Alla svenskar har möjlighet att hitta sina rötter utan att lägga ut en massa pengar, säger hon.
Arkiv från 1860-1930 öppnas
Arkivet innehåller mängder av olika dokument, såsom kyrkböcker, fastighetsböcker, kartor, skattelängder, militära rullor och bouppteckningar.
Där ingår också folkräkningen, med 21 miljoner sökbara personer i Sverige, från år 1860 till 1930.
Ökat anslag
För att klara det nya uppdraget får Riksarkivet 10 miljoner kronor i ökade anslag. Riksarkivet ska samtidigt inrätta ett nytt centrum för digitalisering av kulturarvsmaterial.
Anslagen på tio miljoner kronor är väl använda medel, tror Lisbet Rodin.
– Det tycker jag nog, då tror jag det är fler som kommer bli släktforskare, för det är rätt dyrt att hyra till datorn hemma, så det tror jag, säger hon till Sveriges Radio.
Läs också: Stor guide: Så forskar du i husets historia