Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 December 2017

Grävde bort hel ö – riskerar åtal

En ö nära stranden har så gott som helt grävts bort ur en sjö i Småland. En 70-årig man har polisanmälts och måste nu se till att marken återställs.

 När området inspekterades fanns tydliga spår från stora maskiner. Både hjulspår och spår efter en grävmaskins skopa kunde ses i sanden. Av den tidigare ön återstår bara några stenar.
När området inspekterades fanns tydliga spår från stora maskiner. Både hjulspår och spår efter en grävmaskins skopa kunde ses i sanden. Av den tidigare ön återstår bara några stenar. FOTO: Länsstyrelsen Kronoberg

Ön låg i sjön Rottnen i Lessebo kommun i Småland, nära strandkanten. Vid en kontroll fanns bara tre stenar kvar av ön, som tidigare var 85 kvadratmeter stor. Den 70-åriga mannen har grävt bort cirka 40 lastbilsflak, vilket Smålandsposten var först att rapportera om.

Polisanmäld

Ingreppet skedde helt utan tillstånd. Därför har plan- och miljönämnden nu beslutat att mannen på egen bekostnad ska återställa marken, vilket i detta fall innebär att se till att ön placeras tillbaka.

Eftersom Länsstyrelsen anser att tilltaget är ett brott mot såväl strandskyddet som vattenskyddet har mannen polisanmälts.

Läs också: I fejd med med försvaret – grävde bort sin väg

Äger tomt vid stranden

Liknande fall hör inte till vanligheterna, enligt Jan Grosen, vattenvårdsdirektör vid länsstyrelsen Kronoberg.

– Det har inte skett något liknande tidigare som har kommit mig till kännedom och jag har ändå jobbat med vattenfrågor på länsstyrelsen sedan 1998, säger han till Expressen.

Den anmälde mannen har en tomt vid Rottnens östra strand där materialet från ön har dumpats.

Tvingas betala

Redan nu står det klart att han får stå för ärendets handläggningskostnader. Totalt ska han betala över 24 500 kronor till Lessebo kommun.

Läs också: Vägen är borta – då fick soldaterna gå

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen