Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 juni 2017

Grävskoporna krossar just nu mitt barndomshem

Ann-Helén Laestadius är en av årets sommarpratare i P1. Hennes program kommer att handla om sorgen över sitt barndoms Kiruna som försvinner – och kärleken till den samiska kolten.

 Ann-Helén Laestadius sommarpratar den 30 juni i P1 klockan 13. Eller i SR Play redan från klockan sju på morgonen - en nyhet för "Sommar i P1" i år.
Bild 1/2 Ann-Helén Laestadius sommarpratar den 30 juni i P1 klockan 13. Eller i SR Play redan från klockan sju på morgonen - en nyhet för "Sommar i P1" i år.
 Ann-Helén Laestadius sommarpratar den 30 juni i P1 klockan 13. Eller i SR Play redan från klockan sju på morgonen - en nyhet för "Sommar i P1" i år.
Bild 2/2 Ann-Helén Laestadius sommarpratar den 30 juni i P1 klockan 13. Eller i SR Play redan från klockan sju på morgonen - en nyhet för "Sommar i P1" i år.

Inte många av årets sommarpratare har anknytning till landsbygden eller mindre orter. Journalisten och författaren Ann-Helén Laestadius är ett undantag med sina djupa rötter i Kiruna och den nordsamiska kulturen.

Hon sticker ut med sin vackra, färgstarka nordsamiska kolt på presskonferensen när 2017 års Sommarvärdar presenteras.

– Jag blir lugn av att bära den och höra klirret från halssmyckena när jag går. Det är en så trygg, skön känsla, säger hon och ler.

Den samiska identiteten

Just den samiska kulturen och identiteten är så viktig för henne. Även om hon sedan 1999 bor i Solna och är gift med en ”urstockholmare” så känner hon sig samisk och har hela sin stora samiska släkt kvar kring Kiruna och norra Norrbotten.

Snart åker hon, hennes man och deras 12-årige son upp för att fiska lax.

– Det är årets höjdpunkt, min son älskar det och numera även min man. Men i början skrek han högt när han fick tag på en sprattlande fisk, han hade aldrig fiskat förut, berättar hon och skrattar.

”Mitt hem rivs”

Även den gigantiska flytten och rivningen av hus i hemstaden Kiruna engagerar henne. Det var ett tema i hennes ungdomsbok ”Tio över ett” där huvudpersonen Agnes oroar sig för att hennes hemstad ska rasa ihop på grund av gruvbrytningen. Den fick det prestigefyllda Augustipriset förra året.

– Mitt Sommarprat kommer att handla om att hitta hem. I sig själv men också med tanke på platsens betydelse. Mitt Kiruna rivs just nu, gården vid huset där jag växte upp. Kanske följer rötterna med när grävskoporna krossar mitt hus. Det känns väldig starkt, säger hon.

Fick Augustpriset förra året

Namn:Ann-Helén Laestadius.

Ålder: 46 år.

Aktuell: Som sommarpratare i P1 den 30 juni, klockan 13.

Familj: Maken Mikael Hägg och sonen William, 12 år.

Bor: I lägenhet i Solna.

Gör: Journalist och numera nästan enbart författare. Debuterade med boken ”Sms från Soppero” efter att ha . Sedan har det kommit tre uppföljare om renskötarkillen Henrik och storstadstjejen Agnes. Förra året kom ”Tio över ett” som hon fick Augustpriset för bästa ungdomsbok för.

Kuriosa: Är ledamot i regeringens läsdelegation. Har läst rättspsykologi och kriminoligi.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen