Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 november 2023

Greta Garbo – 100 år sedan debuten

Världsstjärnan Greta Garbo var en av personerna som Land hyllade när Sverige fyllde 500 år. För 100 år sedan spelade den blyga flickan med rötterna på landsbygden in sin första långfilm.

 Den gudomliga. Gustavsson, 1905–1990, har rankats som den femte största Hollywood­skådespelerskan genom tiderna.
Den gudomliga. Gustavsson, 1905–1990, har rankats som den femte största Hollywood­skådespelerskan genom tiderna. FOTO: Sjöberg bildbyrå

När den 44-åriga Greta Garbo återvände med lyxkryssare till USA efter ett besök i Europa 1949, illustrerade New York Times ankomsten med en udda bild:

En helt svart ruta över tre spalt och rubriken:

”Garbo vill inte ha något foto i tidningen, så därför publicerar vi heller inget.”

Så kanske borde han aldrig ha brutit upp från åkrarna och ängarna, den småländske bondsonen Karl Alfred Gustafsson från Frinnaryd utanför Tranås?

Ständigt jagad av pressen

För sällan har väl en världskändis haft en lika schizofren relation till strålkastarljuset som hans dotter Greta Lovisa, född 18 september 1905.

Efter fiaskot med komedin ”Tvillingarna” 1942 skulle hela hennes liv bli en katt och råtta-lek med pressen.

Recensionerna fick henne att aldrig mer ställa sig inför kameran.

Blyg lantis

I stället blev hon skygg, fjär och en av New Yorks största kunder när det gällde mörka solglasögon och bredbrättade hattar. Sådana som bäst täcker ansiktet för fotoblixtar.

Kanske för att vår största svenska skådespelerska genom tider innerst inne var en blyg lantis som skulle ha mått bättre av att mjölka kossor än att själv bli Hollywoods främsta kassako?

Inget vet, förstås.

Jordbrukare i generationer

Däremot kan man utan svårighet leda de garboska generna tillbaka till idel odalmän och -kvinnor som under hela sina liv aldrig rörde sig över större avstånd än några få mil.

Allra längs tillbaka – ett rakt led på åtta generationer av jordbrukande karlar – återfinns Gretas farfars farfars farfars farfar med det föga filmstjärnemässiga namnet Sven Andersson.

Han var född 1618 och uppnådde den för sin tid ovanligt höga åldern 100 år jämnt. Död samma år som Karl XII, alltså.

Anfadern Sven brukade gården Fall på Asby udde i Ydre kommun.

 Greta Garbos härstammar från gården Fall på Asby udde i Ydre kommun. Numera finns bara ett övergivet boningshus kvar.
Greta Garbos härstammar från gården Fall på Asby udde i Ydre kommun. Numera finns bara ett övergivet boningshus kvar. FOTO: Arkvi

I dag återstår blott ett övergivet boningshus i en idyllisk glänta i skogen. Siste bonden avled för ett halvsekel sedan och av hans lagård skymtar bara en stengrund bland nässelsnår.

Att Fall är Greta Garbos ”urhem” har ända tills nu varit en bortglömd kunskap.

Bara bondflickor

Säkert visste hon själv inte mer om sin egen släkthistoria än att båda föräldrarna flyttat upp från Småland.

Mamma Anna var född i 1872 i Lillsjödal, Högsby, nordväst om Kalmar. Den kvinnliga ättelinjen har i efterhand spårats till en Elin Eriksdotter som 1697 föddes i Lilla Saltvik, Döderhult.

Bondflickor hela bunten.

Fast ”den gudomliga”, som Greta kom att kallas, bröt alltså trenden.

Pappa var sopåkare

Född i Stockholms enklare kvarter tycktes hon till en början förutbestämd att bli hushållerska, städerska eller kontorsbiträde.

Pappa Karl Alfred hade inte lyckats få något glansfullare jobb än sopåkare och familjen kämpade sig fram under små omständigheter. Lägenheten på Blekingegatan 32 var trång och mamma Anna måste extraknäcka som sömmerska.

Av familjens tre barn skulle dottern Alva dö vid 22 års ålder och sonen Sven emigrera till Amerika.

Sju kronor i veckan

Lillflickan Greta visade sig dock växa upp till en ovanligt klipsk och vacker tös. Tidiga bilder visar en blondlockig skolflicka med rak lugg och rena drag.

 Greta var en blyg och allvarlig flicka.
Greta var en blyg och allvarlig flicka. FOTO: Arkvi

När Ekengrens Frisersalong på Götgatan 97 annonserade efter någon som för sju kronor i veckan kunde blanda till rakkrämen och löddra in de manliga kundernas kinder fick 14-åriga Greta jobbet.

Sålde hattar

En dag på senhösten 1919 satt en självsäker ung man i barberarstolen.

Han hette Kristian Bergström och var son till Paul U Bergström som 1882 skapat och gett sitt namn till PUB på Hötorget, det exklusivaste varuhuset i landet.

Ville möjligen inte det vackra biträdet jobba där i stället?

Det fanns en tjänst på hattavdelningen, visste han. Ja, kanske rent av några reklamjobb framöver.

Resten är en framgångssaga av legendariska mått.

Läs också: 5 osannolika livsöden ur vår svenska historia

Unik relation

Visserligen var unga Greta av naturen tystlåten, nästan folkskygg. Men tiderna var dystra, pappan numera döende i spanska sjukan och familjen i skriande behov av hennes lön.

Dessutom visade hon sig äga en unik relation med kameran.

De första reklambilderna på den blivande Hollywoodstjärnan plåtades samma vinter och tog både annonsavdelningen och kunderna med storm.

Mannekängen verkade äldre än sina 15 år. Hon var lång för sin ålder, dessutom snar till ett leende.

Den medfödda blygheten verkade också som bortblåst när Greta fick ikläda sig en helt ny roll – ett vanligt fenomen bland aktörer.

Och än bättre gick det när filmen blev rörlig.

12 december 1920 kunde den svenska biopubliken se en 32 minuter (!) lång reklamfilm med titeln ”Herrskapet Stockholm ute på inköp” där en avspänd Greta visar upp diverse eleganta kreationer.

Tvingades banta

Bland dem som verkar ha suttit i biomörkret var chefen på Dramatens elevskola Gustaf Molander, som senare skulle komma att regissera Ingmar Bergmans första manus för SF, ”Kvinna utan ansikte”.

Han inte bara tog henne som elev i en årskull som även innehöll andra blivande stjärnor som Mimi Pollak, Nils Asther och den blivande storregissören Alf Sjöberg.

Molander tipsade även kollegan Mauritz Stiller som sökte en ung kvinna som kunde spela den vackra grevinnan Elisabeth Dohna i hans filmatisering av ”Gösta Berlings saga”.

Kravet från Stiller vara att Greta bantade.

Döende i spanska sjukan

Slank som en vinthund gjorde hon sommaren 1923 en rolltolkning som fick recensenterna att jubla och publiken att omedelbart få en ny filmfavorit.

Stiller såg med sin välansade mustasch och mörka bakåtslickade hår visserligen själv ut som en tvålfager filmförförare. Men han ägde förmågan att föra ut det svenska stjärnskottet på den internationella scenen.

Förvandlades till världskändis

1924 for paret till Turkiet för att göra en film för ett tyskt bolag, som visserligen floppade men i gengäld ledde till en roll för Garbo i den tyske regissören G W Pabst ”Den glädjelösa gatan”.

Vilket i sin tur gjorde att den blytunge amerikanske filmmogulen Louis B Mayer på MGM fick upp ögonen för den nu 19-åriga svenskan.

Varvid sopgubbens dotter omsider anlände till Hollywood och på nolltid förvandlades till världskändis.

 MOT HOLLYWOOD. Greta Garbo med Mauritz Stiller på båten till USA.
MOT HOLLYWOOD. Greta Garbo med Mauritz Stiller på båten till USA. FOTO: Sjöberg bildbyrå

Men också käresta till den åtta år äldre kollegan John Gilbert – sin tids förste älskare på stumfilmsduken i konkurrens med en viss Rudolph Valentino.

Paret kom att göra fyra filmer ihop: ”Åtrå”, ”Anna Karenina”, ”Gröna hatten” och ”Drottning Christina”. Men medan Gilbert allt mer försvann in i alkoholdimmorna, sköt Garbos karriär mot höjden.

Beslöjade brytning

Så länge det handlade om stumfilm hade Gilbert-Garbo varit den perfekta duon. När ljudfilmen slog igenom fann publiken dock hans röst alltför ljus och gäll.

Däremot älskade man hennes mörka, sensuella, lätt beslöjade brytning.

”Garbo talar” stod det på första ljudfilmen ”Anna Christie” 1930 (med inledningsrepliken: ”Ge mig en whisky!”) och innebar att svenskan på allvar kom att betraktas som en ledande, inte bara underskön aktris.

”Garbo skrattar” stod det i sin tur nio år senare när hon gjorde sin första komedi ”Ninotchka” och ny succé.

Läs också: Svenska original ny bok av Petter Karlsson

 Greta Garbo och Melvyn Douglas 1939 i filmen Ninotchka.
Greta Garbo och Melvyn Douglas 1939 i filmen Ninotchka. FOTO: Sjöberg bildbyrå

Garbo vägrade

Samtidigt slet drömfabrikens PR-människor sina hår.

Man var van att skådespelare, speciellt kvinnliga, gjorde som filmbolagen sa, ställde upp på intervjuer, visade upp sina privata hem och var allmänt medgörliga.

Men Greta Garbo vägrade.

Hon lär ha gjort enbart 17 intervjuer under hela sin karriär och gick någon emot hennes åsikter under en filminspelning, skrämde hon slag på teamet genom att säga:

”Jag tror jag åker tillbaka till Sverige!”

Kanske var det den medfödda blygheten som slog till igen.

Eller helt enkelt den integritet och sturighet som odlats av generationer av bönder med båda fötterna stadigt i myllan.

Garbo var ingen man satte sig på, ingen man kommenderade.

Nej, snarare blev hon allt medveten över sin egen status som superstjärna och sexsymbol.

Men också bekymrad.

Knäckt av fiaskot

Att vara Greta Garbo innebar att vara ständigt dyrkad, bedömd och bevakad – och just därför gav hon inte media ens ett välmanikyrerat lillfinger.

Speciellt gällde detta sedan hon 1942 råkat ut för det nyss nämnda fiaskot med ”Tvillingarna”.

Garbo – ovan vid elaka recensioner – hämtade sig aldrig och lade blott 37 år gammal karriären på hyllan.

Det var bara myten om henne som fortsatte att växa – precis som ogräset på de åkrar som hennes förfäder en gång brukat långt från det New York, där hon sedermera avled 15 april 1990.

Smålandsböndernas vackraste avkomma blev 84 år.

I testamentet lämnade hon en närmare halv miljard kronor till sin brorsdotter Gray Reisfield.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen